Церква святого Пантелеймона

Опис:

Церква святого Пантелеймона - найстаріший і єдиний збережений храм часів Галицько-Волинського князівства. Він розташований в селі Шевченкове, Галицького району та входить до складу Національного заповідника "Давній Галич".

Побудована церква св. Пантелеймона була 1194 року волинським князем Романом Мстиславичем як православна церква. Названа вона була на честь його діда, князя київського Ізяслава, християнське ім'я якого було Пантелеймон. У XIV столітті церква перетворена в римсько-католицький храм святого Станіслава, а від 1595 року належала Ордену францисканців. Вони зайнялися перебудовою храму, доповнили архітектуру елементами бароко, а ще добудували оборнонітельние вали, монастирський комплекс і дзвіницю.

Споруда сильно постраждала в часи Першої світової війни, а також походу турків на Галич. Наслідки всіх цих руйнувань були усунені під час реставрації в 1926 році, тоді ж церкви практично повністю повернули її первісний вигляд. Тоді ж на нижньому шарі штукатурки були виявлені сліди фрескового живопису, а на кам'яних блоках - графіті.

Ще одна реставрації проводилася в 1998 році. Тоді храм придбав сучасний вигляд, максимально наближений до виду традиційних білокам'яних храмів князівства. Тоді ж він був переданий греко-католицької єпархії.

Церква святого Пантелеймона під Галичем має статус пам'ятки архітектури національного значення. В її архітектурі простежуються сліди романської і староруської архітектури. Найбагатшим з оформлення є західний портал храму. він сильно виступає за площину фасадної стіни, нагадуючи своїми формами проспективні портали в романської архітектури Західної Європи. В інтер'єрі храму присутні татаро-візантійські традиції оформлення.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Галичі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: