Палац Любомирських

Опис:

Палац Любомирських знаходиться на території неприступної фортеці-замку роду Острозьких у Дубно. Наступний мешканець замку князь Януш Сангушко жив на широку ногу і швидко розтратив багатства, залишені Острозькими. Згодом Сангушко розділив землі між кількома десятками польських сімей, а замок подарував Станіславу Любомирському.

У другій половині XVIII ст. Дубенський замок почали відновлювати. На старому фундаменті був зведений палац Любомирських з великими бальними та банкетними залами. Декорування внутрішніх приміщень займався відомий італійський майстер Доменіко Мерліні, деякі елементи декору збереглися до наших днів.

Коли у місті влаштовували контрактові ярмарки та до Любомирських приїжджали численні гості, господарі селили їх у цьому палаці. В 1794 контракти перевели в Звягель (нині Новоград-Волинський), а потім в Київ. Вони дали назву столичній Контрактовій площі на Подолі. А Дубно стало занепадати.

Спадкоємці Любомирських роду не змогли зберегти свого багатства. Юзеф Любомирський та його син Марцелій програли у карти велику суму грошей. І тому 1844 року вирішили продати Дубно разом із сімейним замком. Після цього місто Дубно та замок часто змінювали господарів.

1993 року замок разом із палацом увійшов до складу створеного в Дубно Державного історико-культурного заповідника.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Дубно

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: