Дубенський замок

Опис:

Дубенський замок знаходиться на мисі біля річки Іква і належить до укріплень бастіонного типу.

Замок був побудований на місці давньоруського укріплення в 1492 році Костянтином Івановичем Острозьким, власником великої території волинських земель. На початку XVII століття замок перебудував Януш Острозький в стилі пізнього ренесансу. Пізніше замком володіли Заславські, Сангушки, Любомирські. І лише в кінці XIX століття замок був проданий військовому відомству і з тих пір тут по черзі розташовувалися армійські частини: російського царя Миколи II, австрійського імператора, поляків, червоноармійців, фашистів, радянських військ.

За весь період існування замок жодного разу не був захоплений незважаючи на спроби татар, козаків, російських і шведських військ. Хоча для жителів Дубно війна була буденною справою - тільки в XVII столітті місто витримав сто облог. Важливу роль зіграло розташування замку: в низині, на березі річки Іква, де тонкі болота утруднювали штурм не гірше скель. Важку артилерію було просто неможливо доставити до стін замку, а легкі гармати не могли зруйнувати товсті стіни фортеці.

Великих руйнувань зазнав замок у період Першої світової війни. У Громадянську війну в замку розміщувався штаб Першої Кінної Армії Будьонного. Значних збитків місту і замку було завдано в роки Другої світової війни, фашисти знищили частину архівів князів Острозьких та окремі пам'ятки архітектури.

З боку міста замок має кронверк - зовнішнє допоміжне зміцнення, що служило для посилення кріпосного фронту, яке складається з двох бастіонів і куртини (частина кріпосного валу) між ними. Перед Кронверк розташований глибокий рів з ескарпів (крутим внутрішнім укосом рову довготривалого або польового укріплення). В'їзні ворота розташовані в триповерховому Надбрамному корпусі XV століття, який повністю втратив свій первинний вигляд в результаті численних перебудов. На території розташовані двоповерхові палаци Острозьких XVI століття і Любомирських XVIII століття.

Під будівлями існує система підвалів і підземних ходів. Цікаво, що вони описані Миколою Гоголем в повісті «Тарас Бульба», основні дії якого розгортаються у цього замку.

Існує легенда про замок. Вважається, що коли-то племінниця князя Острозького, засновника фортеці, відома своєю безстрашністю і влучною стрільбою, відзначилася в день власного весілля. Дубно обложили татари. Чи не піддавшись загальній паніці, Беата піднялася на вежу замку і влучним гарматним пострілом спалила ханський намет. Втративши вождя, татари відступили, прозвавши Беату відьмою. Сьогодні її портрет висить в Острозькому музеї.

Зараз на території комплексу і в палаці є тимчасові і постійні виставки. В одному з підвалів влаштована експозиція музею знарядь для тортур. Співробітники замку проводять екскурсії як по території комплексу, так і містом. На території замкового комплексу є кафе, весільний шатер, 3D-кінотеатр.

Недалеко від замку знаходиться Готель Дубно, в якій пропонуються номери різних категорій від економ до люкс. У всіх номерах є телевізор, шафа. У деяких номерах є кондиціонер. На території є WI-FI, ресторан, конференц-зал, платна приватна парковка.

Страница в каталоге предприятий: Дубенский замок

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Дубно

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Дубно

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: