Кодацька фортеця

Опис:

На території села Старі Кодаки є залишки великої фортеці свого часу, яка носила назву Кодак. Саме ім'я "Кодак" в перекладі з тюркського означає "поселення на горі".

Фортеця була земляну четирехбастіонную фортеця, оточену глибоким і широким ровом, кілька потаємних лазів вели до води. Фортеця заснована в липні 1635 року з метою перекриття виходу до Чорного моря і перешкоджання втечі селян в Запоріжжі. Сучасники називали цю фортецю "Ключем до Запоріжжя"

У вересні 1648 року на захоплення фортеці було відправлено три козацькі полки під командуванням полковників П. Шумейко, М. Нестеренко та Я. Вовченко. 1 жовтня 1648 фортеця Кодак без бою капітулювала. Кріпаки гармати були зняті, а сама фортеця втратила своє значення до 1654 року.

До 1656 року Кодак підкорявся гетьманського уряду, а потім перейшла в управління Запорізької Січі. У 1656 році в фортеці були засновані: берегова сторожа, поселення козаків-лоцманів для проведення суден через дніпровські пороги. Це поклало початок козацькій слободі Старі Кодаки.

У 1711 році за умовами Прутського мирного договору Кодацька фортеця разом з іншими фортецями на півдні України була зруйнована. Руїни Кодака збереглися до наших днів.

У 1940 році на місці фортеці був створений гранітний кар'єр, який за сорок з гаком років знищив близько 90% фортеці. У наш час збереглися лише північні земляні вали і озеро, що залишилися після затоплення кар'єру.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Дніпрі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: