Іллінська церква, Суботів

Опис:

Іллінська церква в селі Суботів Чигиринського району побудована в 1653 році (за іншими даними - в 1656 році) за наказом гетьмана Богдана Хмельницького, як родова церква-усипальниця. Фасад Іллінської церкви зображений на зворотному боці п'ятигривневій купюри.

Іллінська церква зовні нагадує західні кам'яні костели. Церква, має звичайний характер тодішніх католицьких церковних будівель, тобто має умовну форму базиліки або довгастого чотирикутника, вівтар поміщається в півколі або апсиді, що має всередині і зовні шість граней.

Церква покрита коробовим склепінням і має двосхилий дах з фронтонами. Усередині церкви до північної та південної стін, між вікнами, приставлені два стовпи; на них перекинута арка, яка підтримує і зміцнює звід.

В результаті повстання Богдан Хмельницький отримав контроль над многоіх українськими землями. Він почав будувати будинки і церкви в Суботові. Одночасно з Іллінської тут була побудована Михайлівська церква, проте друга не збереглася до наших днів.

У 1657 році в Суботові був похований Богдан Хмельницький, однак гробниця його не вцілів. У 1664 році польський воєначальник Стефан Чарнецький спалив і пограбував Суботів, зруйнував гробниці Богдана і Тимоша Хмельницьких, а їх тіла наказав викинути на ринок. Археологічні дослідження 1970-х показали, що ні труни, ні тіла Хмельницького на цьому місці немає в грунт був неодноразово перекопаний.

У 1869 році поряд з церквою була побудована дзвіниця і галерея, яка з'єднувала її з церквою.

Після Другої Світової війни в будівлі церкви був організований Музей Богдана Хмельницького.

Релігійній громаді Іллінська церква в Суботові була повернута в 1990 році.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Чигирині

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: