Чигиринський замок (фортеця)

Опис:

Чигиринський замок - фортеця на Замковій (Богданової) горі, побудована в місті Чигирин в XVI столітті. Була частиною оборонної смуги укріплень Київського староства з півдня. За часів Хмельниччини і Руїни служила цитаделлю гетьманської столиці - Чигирина.

 Чигирин вперше згаданий в 1582 році, коли мав уже Магдебурзьке право. Замок був побудований на місці стародавнього городища. Засновник - Олександр Вишневецький (литовсько-російський магнат, князь, політичний і військовий діяч Речі Посполитої) - за наказом польського короля Сигізмунда III Вази в 1589 році. Місцем будівництва вибрали Кам'яну гору, яка височіла над заболоченою рівниною заплави річки Тясмин. Розташування Чигирина на Чорному шляху (історична назва дороги, що зв'язує Крим з Правобережжям Дніпра, яку використовували для торгівлі) зумовило його важливе стратегічне значення для поляків. Чигирин став найважливішим форпостом на початку XVII століття. Він перешкоджав руху татар на північ.

Замок мав дерев'яну оборонну огорожу і 3 дерев'яні вежі (одна з яких була надбрамної). Огорожа була побудована з дубових стовбурів і мала дах. У 1660-х роках з'явилися земляні укріплення бастіонного типу, в плані мали форму трикутника, що відповідало контурах гори. У той час це була неприступна фортеця з трьома рядами стін і глибокими наповненими водою ровами.

У 1648 році Чигиринський замок переходить під владу Богдана Хмельницького і стає цитаделлю гетьманської столиці. Замок постійно модернізувався відповідно до вимог нової європейської фортифікації. За Петра Дорошенка, для якого фортеця також стала головним укріпленим пунктом, вали і бастіони обкладалися камінням по староітальянской системі. Один з таких бастіонів зберігся і реставрований в наш час (відомий як бастіон Дорошенка або в'язниця Дорошенко). Замок витримав не одну облогу.

Значні пошкодження замок отримав після турецької облоги влітку 1677 року, коли від 120-тисячної армії оборонялися 5000 українських козаків і 24 000 московських стрільців. У ніч на 10 серпня, враховуючи явне небажання московських воєначальників захищати Чигирин (а значить і неможливість утримати замок проти двохсоттисячний турецького війська), гарнізон із замку був виведений і підірвані пороховий льох і гармати. Цим вибухом Чигиринський замок був зруйнований і вже ніколи не відновлювався. Саме місто було спустошеним, воно втратило своє політичне і стратегічне значення.

І найбільші руйнування залишки Чигиринського замку потерпіли від дрібних підприємців, які протягом XIX століття влаштували на Кам'яній горі виробництво млинових жорен з місцевого пісковика, якими торгували по всій Наддніпрянщині. В результаті зникла вся західна половина замкової території, оскільки там кар'єр знизив гору на кілька метрів.

Згідно старовинним зображенням, замок мав прогресивне, на ті часи, планово-просторовий устрій. Його обриси нагадували трикутник, який відповідав формі Кам'яної гори, на якій він перебував. Огорожа була частково кам'яна, а частково дерев'яно-земляна. Посеред двору на горі перебували дерев'яна триярусна Миколаївська церква, одноповерхові будинки коменданта, кордегардії (приміщення для варти), комори і т. На плані Гордона позначено кілька дерев'яних веж без даху, які з'єднувалися з бастіонами, на верхніх помостах яких були встановлені гармати. Навесні тисяча шістсот сімдесят вісім, чекаючи нападу турків, був спроектував з напільного боку земляний кронверк, названий Новим верхнім містом. Це було бастіонне зміцнення голландської системи, побудоване за все за 4 місяці.

Там, де відстань від підніжжя гори до річки була мінімальною, русло перегороджено греблею, по якій проходив головний в'їзд з надбрамною вежею в місто. Через греблю на річці утворився великий ставок, який ще більше посилював неприступність замку.

Зараз на Лівобережній Україні збереглися окремі кам'яниці козацької старшини кінця XVII століття, які можуть бути аналогами для того, щоб уявити, як виглядав Чигиринський палац гетьмана Хмельницького. На сьогодні в Чигирині на місці гетьманського двору створюється історико-архітектурний комплекс «Резиденція Богдана Хмельницького». Вже відновили в'їзну вежу, будинок гетьмана, військову канцелярію, скарбницю і курінь козацької варти, частково також збереглися оборонні стіни Чигиринського замку і церква Св. Петра і Павла. Однак, через не достатнього фінансування поки не можуть відтворити саму Чигиринської фортеці. Зараз автентичним спорудою залишився тільки бастіон Дорошенка, який був побудований як кутова частина фортеці для захисту бічних стін.

Бастіон Дорошенка - фортифікаційна будова, зведена в 17 столітті за розпорядженням гетьмана. Він був одним з основних оборонних споруд Чигиринської фортеці. У 1989 році археологи провели в Чигирині розкопки, в результаті яких виявили залишки бастіону. Зараз цей пам'ятник відтворений в первісному вигляді. Крізь бійниці бастіону Дорошенка можна побачити практично все місто. У 2017 році в Чигирині знайшли поховання 17 століття, яке складалося з двох сотень черепів. Фахівці припускають, що це були голови захисників бастіону Дорошенка.

Перебуваючи в Чигирині, Ви можете зупинитися в готелі з однойменною назвою. Готель "Чигирин" пропонує затишні номери з усім необхідним: інтернет, меблі, телевізор, душ. Є місце для парковки (обмежена кількість).

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница ”Чигирин”

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Чигирині

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: