Замок-корабель

Опис:

Сидорівський замок також відомий під назвою Замок-корабель. Він розташований в селі Сидоров, що в семи кілометрах на південь від районного центру Гусятин Тернопільської області та в 32 км від Чорткова.

Своє поетичне назва Замок-корабель він отримав завдяки незвичайній архітектурної плануванні: він стоїть на високому пагорбі, що омивається з трьох сторін річкою, а дві стіни збудовані під гострим кутом і сильно витягнутий в напрямку з півночі на південь.

Збудований замок в 1640-і роки з пісковика і вапняку Мартином Калиновським з відомого і впливового в той час роду Калиновських. Спочатку споруда мала 7 веж і мало оборонне значення. Довжина замку в напрямку північ-південь сягала 178 метрів, а в напрямку захід-схід всього 30 метрів.

Під час турецького вторгнення в 1672 році Сидорівський замок був сильно пошкоджений, але відновлений. Однак з початку 18 століття утратив фортифікаційне значення, прийшов в запустіння і поступово руйнувався аж до нашого часу.

Збереглися стіни, що йдуть з двох сторін від вартової вежі. До них приєднуються дві напівкруглі двоярусні бастеї. Також збереглася в напівзруйнованому стані південна напівкругла двоярусна бастея з арочним в'їздом і контрфорсами. Південно-західна частина замку на даний момент повністю зруйнована.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Чорткові

Інші пам'ятки поруч: