Кав'ярня Габсбург

Опис:

Кав'ярня Габсбург у Чернівцях – історична будівля міста, розташована поряд із Центральною площею Чернівців. Триповерхова будівля з вежею на розі привертає увагу туристів, які гуляють вулицею Кобилянської. В архітектуру будівлі майстерно вплетені елементи рококо та ренесансу.

Історія цієї витонченої будови почалася в 1902 році - тоді її звели як дохідний будинок з годинниковою вежею за проектом архітектора Макса Моргенштерна. Пізніше, місцеві підприємці вирішили відкрити на першому поверсі будинку кав'ярню, йому під стать. Кав'ярня «Габсбург» відчинила свої двері у грудні 1909 року. Відвідували його багато оформлені зали далеко не бідні городяни.

Коли почалася Перша світова війна (1914 – 1918 рр.), господарі кав'ярні були змушені покинути місто. Після румунської окупації перший поверх так і продовжив служити респектабельною кав'ярнею. Верхні поверхи орендували різні організації та заможні городяни.

З 1926 по 1939 року тут розміщувалися банківські установи та центральна каса з продажу залізничних квитків.

Після радянської окупації 1944-го колишній «Габсбург» закріпився у ролі епіцентру фінансового життя Буковини, яким він залишається і досі на теренах незалежної України – зараз тут розміщується місцеве відділення Національного банку. Будівлю було відреставровано у 2010 році, на згадку про кавове минуле тут розмістили рекламно-інформаційні постери початку ХХ століття.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Інші пам'ятки поруч: