Костел Успіння Серця Ісуса

Опис:

Костел Найсвятішого Серця Ісуса (костел Успіння Серця Ісуса) - костел єзуїтів в Чернівцях. Костел є пам'яткою неоготическое архітектури 19 століття.

Костел Успіння Серця Ісуса в Чернівцях звели в 1894 році на прохання єзуїтів, кількість прихильників яких росло в місті протягом останніх десятиліть.

Освячення костелу Відбулося 7 червня 1891 Львівську Митрополія представляв архієпископ Северин Моравський. На освячення були присутні предстоятелів і віруючі трьох віросповідань: католицького, православного і іудейського. В Будівництво та облаштування храму брали участь українські, польські та австрійської майстра. Орган був виготовлений на німецькому заводі, а дзвони в Шотландії. Найбільший з дзвонів отримав назву «Серце Ісуса».

Обряди хрещення, одруження або відспівування в костелі не проводили, оскільки костел був ректоральнім. Однак в 1941 році, під час окупації Чернівців німецької та румунської арміями і з початком репресій проти євреїв, багато хто з них прийняли католицьке хрещення в цьому костелі.

Головний вівтар костелу був виконаний в неоготичному стилі. Крім головного вівтаря, в костелі були і бічні вівтарі. По одній стороні розташовувався вівтар Пресвятої Богородиці Марії. З іншого боку Перебував вівтар Святого Ігнатія Лойоли, засновника католицького ордена просвітителів і місіонерів Товариства Ісуса (єзуїтів). У костелі також були вівтарі Святого Станіслава Костки (послушника ордена єзуїтів, Який вважався покровителем Львова) і Непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії.

У 1940-1941 костел продовжував працювати, але Перебував під наглядом органів НКВД. У 1945 році, місцева влада передали цей єзуїтський храм віруючим православного віросповідання. Через рік костел був відібрані і в правосланой громади.

Деякий час храм був закритий, Згодом там вирішили розмістити документи обласного архіву, до цього моменту зберігалися в чотирьох різних приміщеннях міста. В результаті, більшу частину внутрішнього інтер'єру храму було втрачено. Двома железобетонними перекриття, які кріпилися в стінах костелу, внутрішній простір храму розділили на три поверхи. Для зміцнення стелажів архівосховищах між колон звели цегляні стіни. Нижні вітражі вікон були знищені, верхні - вціліли.

У 1996 році місцева громада почала клопотати про повернення комплексу будівель єзуїтів. Храм повернули місцевій релігійній громаді Римо-католицької церкви в 2010 році. Зараз йде його реконструкція. Станом на 2019 року в храмі розібрали перегородки між поверсі колишнього архіву, расчістіли територію і вивезли сміття. Щоб приступить до активного відновлення костелу, потрібна технічна документація, що поки не була затверджена.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: