Радарна станція Памір

Опис:

Радарна станція "Памір" розташована у віддаленому куточку Українських Карпат, на кордоні з Румунією, на вершині гори Томнатик, на висоті тисяча п'ятсот шістьдесят п'ять метрів. Вона була створена для перманентного сканування повітряного простору і включалася за затвердженим в Міністерстві охорони графіком. До недавнього часу цей об'єкт був засекречений.

В куполах радіолокаційної станції розміщувалися антени, найбільша з яких знаходиться на станиці і зараз. Вціліла антена, під кодовою назвою П-14 "Олена", була першою вітчизняною РЛС метрового діапазону. Основний її завданням бвло виявлення дальності і азимута повітряних суден. Станція могла працювати в трьох режимах охоплення простору, в тому числі сканування, верхнього і нижнього променя. А її розробку і впровадження можна сміливо вважати дивом інженерної думки, свого часу.

Після розвалу Радянського Союзу доступ на рерріторію радарної станції став відкритий для всіх бажаючих. Зараз тут постійно проводять розважальні заходи, джип-тури і екскурсії. У 2016 році на Станції "Памір" був знятий кліп на пісню "одна тисяча дев'ятсот сорок чотири" співачки Джамали, з якої вона перемогла на Євробаченні.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: