Літературний целанівський центр

Опис:

Літературний целановскій центр - це громадське об'єднання кращих знавців літературної спадщини Буковини і культурного менеджменту міста, яка присвячує свою діяльність популяризації мультинаціональної і багатомовної літератури Буковини.

 Тут збираються знавці і любителі мультинаціональної буковинської літератури, щоб рухати її в маси. Місце з атмосферою літературного салону. Сюди можна прийти за порцією розумних розмов і творчого натхнення. Акустичні концерти тут теж не рідкість.

Центр розташований в історичній пішохідній зоні міста, на найкрасивішою вулиці - Ольги Кобилянської. Недалеко від нього знаходиться найстаріша діюча в місті аптека-музей.

Під час IV Міжнародного фестивалю «Meridian Czernowitz» у 2013 році проект Літературного центру був представлений в присутності послів кількох зарубіжних країн, міського голови Чернівців, численних гостей фестивалю і громадськості міста. Його офіційне відкриття відбулося 5 вересня 2014 року.

Керівник Літературного целановского центру - проф. Петро Рихло, літературознавець, перекладач і дослідник німецькомовного літературного процесу і його складових на Буковині протягом десятиліть.

За радянських часів література Буковини поставала дуже однобокою, в кращому випадку. Говорилося про таких класичних українських авторів як Юрій Федькович або Ольга Кобилянська, творчість яких аналізувалася переважно в народницькому дискурсі або через соціальну призму. При цьому, літературу після 1944 року, яка продукувала представниками т.зв. «Соціалістичної реалізму», подавали як розквіт і вершинний досягнення літературного розвитку. Ні німецькі або румунські, ні польські або єврейські автори Буковини при цьому не бралися до уваги. Тому, такі імена, як Карл Еміль Францоз, Міхай Емінеску, Георг Дроздовський, Роза Ауслендер, Мозес Розенкранц, Альфред Кіттнер, Пауль Целан і багато інших, які вже давно відомі на Заході, залишалися у себе на батьківщині майже невідомими. Підстава Літературного целановского центру, який можна розглядати як аналог надзвичайно популярною в багатьох європейських країнах форми Літературного будинку, взяло за мету виправити цю історичну несправедливість.

Літературний центр є пунктом збору, вивчення і презентації забутої або, з ідеологічних причин, замовчуваної літератури Буковини. Тут відбуваються літературні читання, творчі зустрічі та книжкові презентації, наукові доповіді, виставки та інші культурні заходи. У майбутньому в центрі з'явиться бібліотека первинних літературних текстів і секундарной критичної літератури буковинських письменників, з документацією про їх життя і творчості, фоно- і відеотеку, літературний архів, конференц-зал тощо. Центр буде обладнаний сучасною комп'ютерною технікою з дигітальну цифровими програмами, з тим щоб подавати інформацію про буковинських літераторів в якомога більш компактною і легко доступній формі. Постійна експозиція про літературну діяльність чернівецьких авторів, які писали на німецькій мові і ідиш, буде комбінуватися зі змінними виставками, що стосуються літературної проблематики.

Літературний целановскій центр покликаний стати літературним установою, разом з дирекцією Міжнародного поетичного фестивалю «Meridian Czernowitz», який щорічно (початок вересня) проводиться в місті над Прутом, формує його профіль і активно співпрацює при його організації. Уже сама назва фестивалю вказує на тісний зв'язок з творчістю Пауля Целана, для якого меридіан був найважливішим поетологічнім поняттям. Сучасні європейські (перш за все - німецькомовні) автори запрошуються на фестиваль "долучаються" до багатої поетичної традиції міста і розвивають її далі. Таким чином, тут зберігається безперервність літературного розвитку.

Страница в каталоге предприятий: Литературный Целановский центр

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Інші пам'ятки поруч: