Єврейське кладовище на Зеленій вулиці

Опис:

Кладовище на Зеленій вулиці - третій в Україні некрополь з музейним статусом (разом з Личаківським у Львові і Лук'янівським в Києві). У його склад входить християнське і іудейське кладовище. Крім гробниць і надгробків тут потрібно побачити каплицю буковинських митрополитів і руїни старої синагоги. З єврейського кладовища відкривається приголомшливий вид на місто.

 Площа християнського некрополя становить понад 20 гектарів. Чимало пам'яток і фамільних гробниць є пам'ятками монументального мистецтва та складають культурну цінність. Зокрема гробниця сім'ї Кохановських, де похований багаторічний бургомістр Чернівців Антон Кохановський, почесний громадянин міста, надгробок на могилі Лазаря Міхаловіч, мецената, який виділив кошти на пам'ятник «Пієта» на Центральній площі міста і заповідав стипендії для талановитих гімназистів, склеп чернівецьких міщан Книшів, який складається з декількох красивих фігур, склеп лікаря Залозецького та інші. Серед інших варто виділити могили Ольги Кобилянської та Юрія Федьковича. Історичну цінність некрополя також становить каплиця буковинських митрополитів. Перші поховання тут були зафіксовані ще на початку XIX століття, хоча офіційно християнський цвинтар відкрито в 1866 році. Велика частина некрополя-заповідника ще не вивчена.

Єврейське кладовище на вулиці Зеленій є одним з найбільших старих єврейських кладовищ в Центральній і Східній Європі. Воно було засноване в 1866 році і примітно тим, що спочатку замислювалося як садово-парковий комплекс.

Спочатку його плануванням займався інженер Реллі. Саме він і придумав зробити з такого прагматичного проекту, як кладовище, справжній витвір ландшафтного мистецтва. Незабаром до нього підключився ще й дизайнер Геймбой. Хоча варто зауважити, що спочатку наданий ділянку зовсім не влаштовував єврейську громаду своїм розміром. І саме завдяки їх серйозного підходу, через деякий час кладовищі знайшло ту територію, яку займає по сьогоднішній день.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Інші пам'ятки поруч: