Німецький Народний Дім

Опис:

Німецький Народний Дім - будинок, побудований на початку XX століття союзом чернівецьких німецьких товариств, який став центром німецької культурного і суспільного життя в місті і на Буковині. Розташований він на вулиці Кобилянської (єдиною в місті пішохідної вулиці) практично в самому кінці.

Німці з'явилися на Буковині ще в епоху середньовіччя, однак їх кількість була незначною. З входженням (в 1774 році) Буковини до складу Австрії перші керівники намагалися заохотити переселення німців на Буковину з допомогою чималих пільг (звільнення на 19 років від податків, деяка фінансова і матеріальна допомога з боку держави). В результаті першими німецькими переселенцями стали службовці військових і цивільних установ. Поступово на Буковину стали прибувати промисловці і ремісники, які оселялися переважно в містах. Німці стали першими професійними ремісниками: слюсарями, годинникарями, ювелірами, кожевниками, мулярами. Перші готелі з ресторанчиками також побудували німці. До Чернівців переселилися німецькі чиновники, вчителі, священики, лікарі. Вони і склали значну частину чернівецької еліти.

Перші спроби об'єднатися в національні товариства спостерігалися вже в 70-х роках XIX століття. Центром культурного організації німців стало створене в 1897 році Товариство християнських німців, які взяли на себе ініціативу побудови Німецького Народного Дому. Земля для побудови будинку була куплена 24 травня 1904 року. 30 березня 1908 року Товариство звернулося до Чернівецького магістрат і Буковинську крайову управу з проханням про надання дозволу на будівництво будівлі Німецького Народного Дому за планами, які розробив архітектор Густав Фріч. Незабаром керівництво будівельними роботами взяв на себе надвірний радник Ервін Мюллер. Восени 1908 року в будівлі вже були передбачені приміщення для великої зали, кафе, приміщення для гостей, зимовий кегельбан, винний льох і ін. 4 червня 1910 року будівництво Німецького Дому було завершено.

Будинок став окрасою не тільки вулиці, але і всього міста. Будівля в основному чотириповерхова, частково п'ятиповерховий, в деяких частинах двоповерхова (приміщення для студентів). Центральний двір об'єднує прибутковий будинок з розташованими позаду спорудами. У партері розташовується Німецький торговий дім, на другому поверсі - Райфазенська каса, на третьому - Крайовий союз, на четвертому - Суспільство християнських німців, на п'ятому - товариства «Шларафія» і «Прутана». Існує каретний заїзд у двір, в якому колись був розкішний сад і просторий майданчик, на якій в ті давні часи танцювали фрау зі своїми кавалерами під романтичні мелодії духового оркестру.

Будинки витриманий в стилі модерн з нотками німецької народної архітектури та вкрапленнями неоромантического стилю.

Колись «Німецький будинок» був центром активної громадської і культурно-просвітницькому житті не тільки буковинських німців, а й представників інших націй, які населяли Буковину. Різні зборів і культурно-розважальні заходи приваблювали сюди різних людей, які із задоволенням проводили тут свій вільний час, знайомилися, спілкувалися, відпочивали і милувалися привабливою спорудою. У Німецькому домі тоді був і свій банк, і власна друкарня, де видавалася популярна в той час газета «Німецький щоденник».

Перша світова війна призупинила на чотири роки розвиток німецької культурного і суспільного життя на Буковині. І тільки з 1919 року починається поступове відродження німцями всього придбаного до війни, але вже як підданими королівської Румунії. Політика тотальної румунізації «не оминула й німецьку громаду, однак німецька мова і культура ще два десятиліття займали чільне місце в містах і селах Буковини».

Після приходу в Буковину Радянської Армії і переселення німців до Німеччини в 1940 році будівлю було пристосоване до потреб нової влади.

Зі здобуттям Україною незалежності поступово відродилися національні традиції національних меншин краю, в тому числі і німців.

В цілому «Німецький будинок» - один з небагатьох будинків Барської вулиці, якого не торкнулися руки перебудівників і завдяки чому він зберіг свій первісний вигляд до наших днів. Зараз тут працює Товариство австрійсько-німецької культури «Відродження», де зустрічають традиційні німецькі свята, влаштовують концерти, переглядають фільми про історичну Батьківщину.

На верхньому (п'ятому поверсі) Німецького будинку є також невеликий музей Георгія Дроздовського - відомого чернівчанина і австрійського письменника, який народився на Буковині і тут пройшов шлях становлення особистості як літератора. У 1934 році вперше вийшла збірка його ліричних творів під назвою «Вірші». У 1940 році він змушений був виїхати з рідного міста і оселитися в землі Карінтія (Австрія). В кінці життя написав книгу «Назад до Чернівців, і все навколо. Спогади старого австрійця »- визнання в любові до міста своєї юності - Чернівцям.

Поруч з Німецьким Народним Домом знаходиться Готель Панський двір. Він пропонує гостям комфортабельні номери, ресторан і приватна платна парковка.

 

Страница в каталоге гостиниц: Отель Панский двор

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Інші пам'ятки поруч: