Чернігівський колегіум

Опис:

Чернігівський колегіум – один із найстаріших середніх навчальних закладів в Україні. Нині Чернігівський колегіум входить до складу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній». Архітектура та декор колегіуму – яскравий зразок українського бароко, пам'ятник національного значення.

Колегіум у Чернігові було засновано у 1700 році під назвою Малоросійського колегіуму, на базі слов'яно-математичної школи, перекладеного з Новгорода-Сіверського. Засновником колегії був церковний діяч, педагог та письменник Іван Максимович. У закладі навчали латинської, грецької мови, історії, географії, математики, філософії. Серед учнів були переважно діти козацької старшини та заможних міщан Лівобережжя. Заснований з ініціативи відомих церковних та культурних діячів другої половини XVII – початку XVIII століття. Лазара Барановича та Іоанна Максимовича за підтримки гетьмана Івана Мазепи, Чернігівський колегіум поруч із Києво-Могилянською академією та Харківським колегіумом був одним із визначних центрів освіти та культури XVIII століття. в Україні.

У 1784-1786 рр. відбулася реорганізація чернігівського колегіуму до Чернігівської духовної семінарії. За неї був організований музей церковної старовини та церковно-археологічна комісія. Викладачі семінарії займалися науковою роботою, публікувалися у «Чернігівських єпархіальних звістках» та журналі «Віра і життя».

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: