Георгіївська церква, Седнєв

Опис:

Дерев'яна Георгіївська церква у місті Седнів Чернігівської області є однією з головних пам'яток міста та пам'яткою архітектури національного значення. Також цікавою є ця церква тим, що тут проводилися кінозйомки культового кінофільму «Вій» за однойменним твором Миколи Гоголя. Проте, у фільмі було використано лише внутрішні приміщення Свято-Георгіївської церкви, а зовнішні сцени знімалися у с. Горохлін на Прикарпатті (цей храм вже втрачено, він згорів 2006 р.).

Георгіївська церква – рідкісний приклад дерев'яних монументальних споруд лівобережжя України періоду бароко. Лна була збудована в період 1717-1747 років на території стародавнього городища Коронний Замок. У цьому храмі святили свої шаблі козаки Седнівської сотні Чернігівського полку перед військовими походами. Спочатку церква була однокупольною. Два додаткові бані були прибудовані в процесі реставрації, проведеної в 1852 р. в храм тоді добудували великий притвор з дзвіницею. Але під час останньої реставрації 1975 р. цю добудову розібрали.

У період 2004-2008 у храмі було проведено чергову реновацію, в ході якої було знесено бабинець XIX століття та прибудовано новий четверик з двома вежами, при цьому форма основної будівлі стала бочкоподібною.

2010 року у стінах давньої святині відновилися богослужіння.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: