Будинок-музей Генерального судді Кочубея (Батурин)

Опис:

Будинок Генерального судді Кочубея знаходиться в Чернігівській області, місті Батурин, на території Національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця".

Будівля була побудована ще за часів першого Батуринського гетьмана Д. Многогрішного. У 17 столітті в цьому будинку проводилися засідання Генерального військового суду - найвищого судового органу Лівобережної України. У 1700 році генеральним суддею обирають Василя Кочубея, і, з цих часів будівля змінює своє функціональне призначення і переходить у власність родини Кочубея. Поруч будують церкву і розбивають парк. Після того, як спадкоємці іменя виїхали закордон в 1917 році, історія будинку тісно переплітається з музейною справою.

Під час Першої світової війни будівля дуже постраждало, проте перші реставраційні роботи тут почалися тільки в 1973 році. Тоді ж тут і був відкритий краєзнавчий музей.

2002-2005 році проходить масштабна реставрація будинку і його включають в комплекс історико-культурного заповідника "Гетьманської столиці". Тут створено постійну експозиції, яка розмістилася в чотирьох залах і двох підвальних кімнатах. У підвальних приміщеннях розгорнулася експозиція, яка розкриває таку складову роботи Генерального суду як наслідок і висновок - відтворений інтер'єр камери слідства і камери ув'язнення, де розміщені фігури ув'язненого і військового писаря, виконанні з воску.

Страница в каталоге предприятий: Дом-музей Генерального судьи Кочубея

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: