Садиба Глібова

Опис:

Садиба належала ватажку чернігівського дворянства Г. Глібову. Григорій Глєбов (1856-1930) був заможною поміщиком і землевласником, депутатом Державної думи, в 1890-1917 роках - предводителем дворянства Чернігівської губернії. Садиба була побудована на околиці міста-на Бобровиці - в кінці XIX століття в стилі неоготики. До неї вела липова алея, вздовж якої лежали великі валуни.

Місцеві жителі прозвали садибу Глібова "замком". Багато років тому, в північній частині сучасного міста, над Десною, саме на цьому місці розташовувався укріплений місто Гуріч, перші письмові згадки про яке датуються один тисяча сто п'ятьдесят два роком. Можливо, саме завдяки цьому факту поміщик Г. Глєбов вирішив звести практично на місці найдавнішого городища власну садибу, яка за своїм виглядом нагадує середньовічний замок.

Григорій Глєбов був досить цікавою людиною. Незважаючи на те, що він обіймав посаду предводителя повітового дворянства, Глєбов у всьому хотів бути схожим на героя часів мушкетерів, тому носив дуже дивну одяг (глибокі шкіряні рукавички, капелюх з пером і величезні жовті ботфорти), а також звів серед красивого парку будівля, схоже на лицарський замок з готичною сторожовою вежею, шпилями і глибокими підвалами. На головному фасаді - зображення родового герба Глібова, на якому можна побачити двох крилатих левів і коней посередині. Два леви тримають корону.

За однією з легенд, будинок у вигляді замку предводитель дворянства Чернігівського повіту збудував, щоб привернути до себе увагу француженки, з якою він познайомився в Парижі і яка відмовилася їхати з ним до Чернігова, аргументувавши це тим, що у нього немає замка як у справжнього лицаря . Варто зазначити, що пізніше одружившись на дочці Тарновського, Глєбов сказав, що палац побудований для неї. Але як би там не було, зараз це місце є одним з найромантичніших в Чернігові.

Крім головної будівлі маєтку Григорія Глібова включає в себе кілька кам'яних і дерев'яних споруд. Палац має досить складну асиметричну планування. Перед будівлею знаходиться подковообразная площа. Поруч з садибою збереглися будинок садівника, ледовня і каретник.

В даний час в садибі Григорія Глібова розташовується головний корпус науково-дослідного інституту сільськогосподарської мікробіології Української академії аграрних наук. А сам будинок є пам'яткою історії та архітектури.

Поруч з садибою розташована Готель Придеснянський на берегах річки Десна. 

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница ”Придеснянский”

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Інші пам'ятки поруч: