Літературно-меморіальний музей-заповідник М. Коцюбинського

Опис:

Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник українського письменника Михайла Коцюбинського (1864-1913) було створено в 1934 році його молодшим братом Фомою Коцюбинським (1870-1956) в честь 70-річчя від дня народження письменника. Після його смерті музей очолювала молодша дочка письменника Ірина Коцюбинська.

Будинок Коцюбинського відвідувало багато літераторів, акторів, художників і вчених того часу. Відомий композитор Микола Лисенко виконував на роялі улюблені мелодії письменника. По суботах у вітальні проводились літературні вечори ( «літературні суботи»), учасниками яких були письменники Б. Грінченко, Н. Чернявський, М. Вороний, В. Самійленко, М. Жук. Михайло Коцюбинський був наставником багатьох талановитих молодих людей, таких як Павло Тичина, Василь Еллан-Блакитний і ін. Шведський вчений Альфред Єнсен, перекладач творів Коцюбинського на шведську мову, зупинявся в цьому будинку.

У 1958 році для відвідувачів було відкрито 3 кімнати в меморіальної експозиції: спальня, їдальня і вітальня з частиною робочого кабінету письменника. Стіл з письмовим приладдям, бібліотека та меблі допомагають уявити, як працював автор. У двох книжкових шафах можна побачити меморіальну бібліотеку письменника, що налічує понад 1500 книг. Серед них цікаві першодруки його творів, книги з автографами Максима Горького, В. Короленка, І. Франко, Панаса Мирного, нариси про життя і творчість М. Коцюбинського. Велика кількість його речей було збережено: рукописи автора, фото, журнали, книги Коцюбинського і про нього, сімейні реліквії, особисті речі письменника, що розповідають про його інтересах і смаки.

Михайло Коцюбинський був знавцем і цінителем народного мистецтва. В експозиції його колишньої їдальні знаходяться вироби народних майстрів, зібрані письменником.

У 1983 році меморіальна експозиція була розширена. До неї додалися ще дві кімнати і кухня. У кімнаті дочок письменника і його матері можна бачити деякі цікаві сувеніри, які Коцюбинський привозив дітям зі своїх поїздок. У кухні багато речей домашнього вжитку, типологічної для кінця ХІХ - поч. ХХ століть.

Літературна експозиція музею була відкрита у вересні 1983 року в спеціально побудованому приміщенні. Керівником художнього оформлення був один з кращих музейних художників України лауреат премії ім. Т.Г. Шевченко Анатолій Гайдамака. У центрі будівлі - унікальна вирізьблена з дерева композиція за мотивами творів Михайла Коцюбинського. Її автор - символічного «Дерева життя» В. Задорожний. Літературна експозиція займає другий і третій поверхи будівлі. Вона оповідає про головні етапи біографії письменника і його творчої праці. У вітринах - документи, фото, особисті речі, першодруки творів автора і книги, які він читав. В експозиції показано творча лабораторія М.Коцюбинського - початкові варіанти рукописів, коректури творів, зроблені автором, демонструють творчий процес праці письменника.

Літературна експозиція музею також містить видання книг Коцюбинського російською, шведською, чеською, польською, китайською, угорською, німецькою, англійською, французькою та ін. Мовами, здійснені за життя автора і після його смерті.
Літературно-меморіальний музей - не тільки скарбниця літературної спадщини М.Коцюбинського, а й центр дослідницької роботи з питань вивчення літературної діяльності письменника. Сюди приїжджають вчені, щоб працювати над темами, пов'язаними з життям і творами М.Коцюбинського і вивчати його рукописи.
Музей добре відомий як культурний центр завдяки літературно-музичним вечорам, концертам класичної та народної музики, презентаціями книг і журналів. Літературні, філософські, національні товариства використовують зали музею для своїх зібрань. Наукові конференції, зустрічі з письменниками, режисерами і акторами, літературні суботи, виставки привертають велику кількість зацікавлених відвідувачів.

Багато відомих українських художників: Михайло Жук, Іван Їжакевич, Георгій Якутович та ін. Черпали теми і сюжети з творів М. Коцюбинського. Експонуються кращі з їх ілюстрацій.

Сад збережений в такому вигляді, який мав при житті письменника. Гордістю зеленої експозиції є дерева, вирощені Михайлом Коцюбинським, особливо ялина, яку він посадив в 1898 році. На клумбах - улюблені квіти письменника: мальви, маки, троянди та ін. Михайло Михайлович любив відпочивати в альтанці з кущів бузку, зробленої для нього дружиною Вірою Устинівна. Є в цьому саду також екзотична рослина агава, якій письменник захоплювався в Італії, а тепер вона прикрашає сад в пам'ять про нього.

Сам Михайло Коцюбинський та його дружина були поховані недалеко від їхнього будинку, на мальовничій Болдиній горі, де письменник любив відпочивати з сім'єю за життя.

В даний час музей складається з сучасної літературної експозиції, меморіального будинку письменника і саду.
Головна частина музею - меморіальна квартира Михайла Коцюбинського. У цьому будинку письменник оселився зі своєю родиною в 1898 році і прожив тут 15 останніх років життя.
Чернігівський період був найбільш плідним у творчому житті Коцюбинського. Кращі твори автора «Intermezzo», «Цвіт яблуні», «Дорогою ціною», «Хвала життю», «Fata morgana», «Тіні забутих предків», що принесли йому світову славу, були написані в цей період.

Експозиція і фонди музею постійно поповнюються рідкісними документами, фото, книгами, малюнками та ін. Матеріалами, подарованими вітчизняними та зарубіжними науковими установами та приватними колекціонерами. У 2002-2007 ггоду науковим колективом музею видано «Листи сучасників Михайлу Коцюбинському», які зберігаються в фондах музею, «Листи письменника до дружини Віри», а також спогади про Юлію Романовича Коцюбинського - багаторічному директора музею М. Коцюбинського - «Завжди з нами» . Відвідувачі музею можуть переглянути фільми за творами М.Коцюбинського.

Страница в каталоге предприятий: Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М.М.Коцюбинського

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: