Воскресенська церква

Опис:

Воскресенська церква - православна церква, пам'ятник архітектури (з 1963 року). Розташована в центральній частині міста поруч з центральним ринком.

Церква побудована в 1772-1775 роки на міському кладовищі за ініціативою і на кошти поміщиці Катерини Борковський з окремою дзвіницею, в нижньому ярусі якої була розташована церква Святого Григорія. Церква побудована в стилі пізнього бароко з помітним впливом класицизму. Вважається, що авторами проекту був відомий український архітектор І. Григорович-Барський або хтось із його учнів.

У церкві знаходиться усипальниця останнього гетьмана України - Кирила Розумовського. Мармурову плиту увінчує епітафія «Славу примножувати справами».

Після Жовтневої соціалістичної революції церкву закрили, через її територію проклали дорогу, яка розділила церкву від дзвіниці. Під час Другої світової війни церква була знову відкрита і діяла до 1970-х років, будучи при цьому кафедральним храмом міста. Вона зберегла свій первозданний вигляд до нинішніх часів, але внутрішнє оздоблення церкви зберегти не вдалося - іконостас і розписи стін були зроблені сучасними майстрами. До 1000-річчя хрещення Русі була проведена її капітальна реставрація. Богослужіння знову поновилися в 1990-і роки.

У 2018 році піднявся питання про дорогу, що розділяла церкву від дзвіниці. З огляду на багаторічні побажання церковної громади та парафіян, було запропоновано замість дороги між двома будівлями однієї церкви зробити об'їзд по півколу за дзвіницею.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Інші пам'ятки поруч: