Чорна могила

Опис:

Чорна могила - курган Стародавньої Русі кінця X століття. Місцевий переказ приписували його князю Чорному, легендарному засновнику Чернігова. Однак, знайдені в кургані візантійські монети 945-959 років свідчать про те, що курган був насипаний у другій половині 10 століття. Тому це не може бути похованням князя Чорного. Місто виникло набагато раніше, а в 10 столітті вже був центром Чернігово-Сіверської землі. Курган «Чорна могила» є єдиним князівським похованням в Східній Європі, яке збереглося до наших днів.

Входить до державного історико-архітектурний заповідник «Чернігів Стародавній». Знаходиться поруч з Єлецьким монастирем.

Розміри кургану досить значні: його діаметр 40 м, окружність 125 м, висота збереглася - 11м.

Курган був розкопаний в 1872 - 1873 роках Д. Я. Самоквасовим (російський археолог, історик права, архівознавець, професор Імператорського Варшавського університету і Імператорського Московського університету). Під насипом виявлені залишки великого багаття, на якому були спалені трупи двох воїнів (за припущенням вчених в кургані поховані батько і син), а також, ймовірно, рабів і рабинь. В кургані знайдено знаряддя праці та жіночі прикраси. На вогнище знайдені мечі, кольчуги, наконечники списів і стріл, металеві посудини, кераміка і багато іншого. У насипу на висоті 7 метрів від основи лежали шоломи, кольчуги, 2 золоті візантійські монети часів Василя І Македонянина, і, мабуть, ритуальні предмети (залізний котел з кістками барана, два ножі, а посудин з рогів туру в срібній карбованою оправі ). Знахідки з кургану зберігаються в Державному історичному музеї в Москві. Частина експонатів, переданих Д.Я. Самоквасовим в музей Київського університету і деякі приватні колекції були втрачені.

У кургані так само була знайдена маленька бронзова статуетка невідомого призначення, що зображає сидячого в позі "лотос" чоловіка з неєвропейськими рисами обличчя, який тримає в руках свою бороду (або мова). Висувалися різні припущення про її призначення: статуетка могла використовуватися для гри, або можливо це амулет, який символізує скандинавського бога Тора. На користь того, що це можливо фігурка скандинавського божества вчені висловлювалися на підставі ряду подібностей:

а) схожа бронзова фігурка була знайдена в Реллінге (Швеція) і зображує оголеного бога родючості Фрейра. На його голові конічний убір, на правій руці браслет, ліктями він спирається на коліна;

б) схожа бронзова фігурка чоловіка, була знайдена в 1817 році на фермі Ейраланд, в Акурейри, Північна Ісландія, датується приблизно 1000 роком, зображує людину, що сидить на стільці, одягненого в гострий головний убір. Він підтримує свою бороду, що перетворюється в подвійній молот. Вважається, що це зображення бога Тора.

Майже така ж кістяна статуетка Тора, знайдена в Ісландії, відрізняється лише тим, що борода у нього роздвоєна і в руках він тримає два пасма, які зливаються з колінами.

На знайдених у кургані ритон (широкий воронкоподібний посудину для пиття у вигляді опущеною вниз голови тварини або людини; посудину часто використовувався в священних обрядах жертвопринесення або литої вина в честь того чи іншого бога) на окутті викарбувано багато зображень людей і тварин. Радянський вчений Борис Рибаков пов'язував ці малюнки з билина про богатиря Івана Годиновича. У богатиря була наречена Настя, яку спокусив Кощій Безсмертний, обіцяючи багатства. Але прилетів віщий ворон, передбачив перемогу Годиновича. Розгніваний Кощій потрапив стрілами в ворона. Чи не зачепивши і пера, стріли повернулися і потрапили в Кощія Безсмертного.

Д. А. Мачинського (радянський і російський археолог і історик, фахівець з скіфо-сарматським і слов'янських старожитностей, а також по Новгородської Русі) після зіставлення комплексу зброї з Чорної Могили (два меча і шабля, невідома в російських дружинних курганах того часу) з розповіддю Повісті временних літ під 968 роком, висловив припущення, що в кургані похований сучасник князя Святослава, згаданий в «Повісті временних літ» під 968 роком, як воєвода Претич з «іншого боку Дніпра», який врятував Київ від печенігів і уклав мир з Ханоя , Обмінявшись з ним зброєю.

Очевидно, що в «чорній могилі» поховані люди, котрі володіли величезною сакральної і військово-адміністративною владою. Можливо, це руські князі або члени княжого роду.

Недалеко від церкви розташована Готель Україна, яка має в своєму розпорядженні 90 номерами різних категорій, Wi-Fi, стоянкою для автомобілів з цілодобовим спостереженням, рестораном і конференц-залом.

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Украина

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернігові

Інші пам'ятки поруч: