Перша міністерська чоловіча гімназія

Опис:

Перша міністерська чоловіча гімназія в Черкасах була побудована за проектом архітектора Владислава Городецького, в 1891 році. Зараз це один з найкрасивіших архітектурних пам'яток міста, а в його стінах розміщується корпус музичного училища ім. С. С. Гулака-Артемовського.

У стінах гімназії навчалися майбутні державні та культурні діячі, чиї імена залишилися в історії. Серед них більшовик Мойсей Урицький, авіатори брати Євген, Андрій та Іван Касьянекі (закінчили в 1905-1906 роках), письменник Лесь Гомін.

Будівля виконана в стилі модерн з використанням елементів неороманський архітектури. У той час гімназія мала два корпуси. У головному розташовувалися навчальні класи для старших гімназистів, кімната викладачів і дирекція закладу. Другий корпус призначався для навчання молодших школярів.

Після революції, в 1918 році тут розміщується середня школа№1, а з 1968 року - музичне училище.

Це було навчальний заклад черкаської еліти, де працювали тільки чоловіки. Кожен учитель гімназії займався репетиторством. До них приїздили діти багатих землекопів і підприємців міста. Після приходу до влади більшовиків, гімназія переформатується. Тут створюють черкаську середню школу №1 в 1918 році. Музичне училище імені Гулака-Артемовського тут розміщується з 1968 року.

Будівля реконструіновалі з 1922 по 1923, до нього добудували третій поверх і з'єднали між собою обидва корпуси гімназії. У 1985 році двоповерховий корпус був знесений, на його місці пізніше побудували нову будівлю черкаського музичного училища.

Страница в каталоге предприятий: Черкасское музыкальное училище им. С.С. Гулака-Артемовского

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Черкасах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: