Міський парк Сосновий бор (колиш. Ювілейний парк)

Опис:

«Сосновий бір» - найбільший парк в межах міста міста, пам'ятник садово-паркового мистецтва України загальнодержавного значення (після 1991 року). Парк розташований на березі Кременчуцького водосховища.

Спочатку в 1953 році працівники Черкаської лісозахисної станції засадили соснами горбистий піщаний пустир, який відділяв околицю міста від Черкаського бору, пізніше працівниками Дахновського лісництва були продовжені роботи з озеленення берега Дніпра.

У 1966 - 1967 роках київським інститутом «Укргіпроінжпроект» був розроблений проект генерального плану парку. Роботами зі створення парку керували В. Г. Гнездилов, архітектор-ландшафтник Г. А. Урсаті і інженер з озеленення Е. Д. Смирнова. На території парку було висаджено понад 70 цінних і екзотичних деревних порід (частина саджанців була завезена з Тростянецького дендропарку і «Софіївки»). При розбивці парку була створена система штучних озер, вода з яких каскадами спускається до Дніпра по звивистих струмків. У самого верхнього водоймища було встановлено пам'ятник русалку.

Парк був офіційно відкритий до 50-річного ювілею Жовтневої революції під назвою «міський парк імені 50-річчя Радянської влади» (скорочені назви: «парк імені 50-річчя Жовтня» та «Ювілейний парк»).

У 1968 році за проектом одеського інституту «Одессапроект» в парку був побудований 65-метровий арочний міст (неофіційна назва «місток кохання»).

На території парку був готель «Турист» до 1990х років.

У 1990е роки парк прийшов в запустіння і в 1996 році парк був переданий в оренду підприємству «Черкасізеленгосп» в зв'язку з аварійним станом дерев. Через рік воно стало приватним підприємством і найбільший парк міста фактично опинився у приватній власності. Тільки в 2007 році парк був повернений у комунальну власність міста на баланс комунального підприємства «Дирекція парків». У 2008-2009 роки почалося відновлення парку.

Для підвищення туристичної привабливості регіону в області був проведений конкурс «Сім чудес Черкащини», за результатами якого в 2010 році парк був одним з них.

У 2014 році в парку було проведено висадку 327 саджанців дубів, ялинки і сосен. Також на території парку була висаджена сакура.

У 2016 році в зв'язку з декомунізацією парк отримав нову назву: міський парк «Сосновий бір» (так як розташовується в мікрорайоні Соснівка).

На території парку проходять урочисті та святкові заходи. У зимовий час на території парку заливають крижаний каток. Є дитячі майданчики.

Страница в каталоге предприятий: Городской парк Сосновый бор

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Черкасах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: