Блакитний палац

Опис:

Блакитний палац був побудований підприємцем Скорина на початку XX століття за проектом архітектора Владислава Городецького (який в Києві побудував знаменитий Будинок з химерами). Достовірно невідомо, коли насправді був побудований палац. Але відлік прийнято вести з 1909 року: тоді готель вперше з'явився на сторінках довідників.

Являє собою 2-поверховий цегляний будинок, архітектура якого виконана з використанням неоготики в романтичному стилі, а також з елементами таких стилів, як класицизм і модерн і запозичення з будівель середньовічної близькосхідної архітектури. Фасад має багатий декор. Химерні башточки, арки, гострі шпилі, манірні балкони - все це створює відповідний настрій, і часом дуже складно повірити в те, що зараз тут знаходиться звичайне відділення банку.

Власне, колись на другому поверсі тут була готель «Слов'янський», а на першому-магазин годинників Зейгер і кондитерська «Константинополь».

Після революції 1917 року радянська окупаційна влада перейменувала готель в «Дніпро», а також організувала тут кафе, приймальню нотаріуса і кілька держустанов. Надалі будівля планувалося реставрувати, але за часів «перебудови» через брак коштів вона була зупинена. Реставрація була завершена в період з 1994 по 1998 роки банком «Укрсоцбанк», зараз в будівлі Блакитного палацу розміщується відділення «Альфа-Банку».

У палацу також є цікава легенда. Розповідають, що в готелі одного разу зупинився оперний співак Ф. Шаляпін з гастролями. Під час однієї з репетицій в зал зайшов кіт. Він так муркотів і лащилася до артиста, що той взяв його на руки і нагодував рибою. А через кілька годин у співака пропав голос і він ніяк не міг його повернути. Під час переполоху все штовхали кота, який вештався під ногами. І Шаляпіна це так обурило, що він забрав тварину до себе в номер, випив коньяку з яйцем і ліг спати. А на ранок голос з'явився, і ще краще і сильніше, ніж був до того. У народі кажуть, що це чудо-кіт допоміг. Постояльці вірили, що за ласкаве звернення кіт «дарує» шаляпінський голос.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Черкасах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: