Черкаський обласний художній музей

Опис:

Черкаський обласний художній музей був відкритий в 1992 році в приміщенні колишнього міськкому Комуністичної партії і спочатку функціонував як філія Обласного краєзнавчого музею, але з 1994 року працює як самостійне музейний заклад.

Недалеко від музею, через кілька будинків по вулиці Хрещатик, розташовано ще одне цікаве меморіальне приміщення - музей-кабінет Василя Симоненка.

У фондах Черкаського художнього музею зберігається понад 6000 одиниць. Основу музейної експозиції, яка займає 1406 кв.м., складають збори з приватних колекцій графів Бобринських, Кантакузінових, князів Лопухіних і Білокопитове. Загалом, формування музейної колекції відбувалося шляхом придбання творів з виставкових залів колишнього Радянського Союзу, з Дирекції художніх виставок України та придбання творів у провідних українських художників, народних майстрів, колекціонерів. Сьогодні значний внесок в комплектування музейних фондів здійснюють художники, які дарують свої роботи після завершення персональних, збірних виставок і пленерів.

Музейне зібрання умовно розділене на дві частини - декоративно-прикладне та образотворче мистецтво.

У залах декоративно-прикладного мистецтва представлена ​​вишивка, з усім багатством її технік і орнаментів, яка властива Середньому Подніпров'ю; посуд і особливості її розпису різних гончарних осередків, які функціонували на території Черкащини (Головківка, Пастирське, Громи, Гнилець, Маньковський майоліковий завод), кращі зразки фарфоро-фаянсового виробництва України (Косів, Опішня, Буди, Васильків), різні техніки і особлива авторська віртуозність художнього розпису Макара Мухи, Ірини та Софії Гуменюк, Тамари Гордова; самобутній стиль народних майстрів в різних видах декоративно-прикладного мистецтва Г. Грабовської, А. Теліженко, П. Запари, І. Віцко, А. Бердник, Л. Товстухи, М. Волощук, І. Сухого, Ф. Гордова, М. Чуруканова , А. Поліщук.

Винятковою в музеї стала зібрана на території Черкаської колекція іконопису, яка демонструє специфіку створення ікони, традиції української барокової ікони, важливість Українського образу Богоматері «Одигітрії» і Покрова, відмінність української та російської школи іконопису і паралельне існування професійної і народного іконопису.

Найбільш розгорнутою по стилям, напрямам, жанрам і за часом є колекція живопису. У музеї представлено «стара живопис» майстрів італійської школи (Д. Дзаіс, Р. Роган, Мартельяніс); портретний живопис ХVIII-початку ХХ століття: Г. Гольпейна, Н. Арціоні, А. Беренского; українське мистецтво ХХ ст.: І. Їжакевич, Т. Яблонська, В. Зарецький, М. Глущенко, С. Шишко, Ф. Захаров, С. Григор'єв, Е. Контратович, А. Коцка, Ф. Манайло, І. Марчук, А. Хмара; Мистецтво черкаських художників: І. Кулик, В. Євич, П. Козин, І. Бондар, В. Клименко, Ю. Іщенко, Є. Найден, М. Гладько, В. Яковець, І. Солодовников.

У 2012 році до Дня Незалежності України в стінах музею була відкрита окрема експозиція, присвячена відомому українському сценографові і графіку Данилу Нарбуту. У ній окремої колекцією представлені ескізи декорацій до вистав і станкові роботи художника.

Сьогодні в музеї проходять наукові конференції, фестивалі, діє дитячий центр, проходять різні майстер-класи, воркшопи, проходять концерти і зустрічі з видатними українськими діячами культури і мистецтв. Тому цільова аудиторія музею надзвичайно різноманітна.

Недалеко від музею розташована Готель Дніпро. З вікон готелю відкривається мальовничий вид на Дніпро з його схилами. Вам тут запропонують розміщення в комфортабельних номерах, ресторан, просторий конференц-зал і широкий вибір додаткових послуг. 

Страница в каталоге предприятий: Черкасский художественный музей

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Днепр

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Черкасах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: