Черкаський обласний краєзнавчий музей

Опис:

Черкаський обласний краєзнавчий музей розташований в сучасній будівлі, зведеній в 1985 р в історичному центрі міста, поруч з Холмом слави (Замковою горою).

Музей був створений в травні 1918 року працями Дмитра Панасовича Бочкова. Основні експонати експозиції того часу - матеріали 35-го Орловського і 36-го Брянського полків, що дислокувалися в Черкасах, а потім були розформовані у зв'язку з розпуском старої російської армії, їх військові прапори, зброя, золоті та срібні речі. Крім цього до фондів музею передавали картини, гобелени, килими, різні коштовні речі, які були реквізовані в навколишніх панських садибах, предмети побуту, знаряддя праці. Діяли історико-археологічний (з картинною галереєю), етнографічний розділи.

На 1926 рік траплялося 14 229 експонатів, серед яких мармурова ваза грецького виробництва III в. до н. е. із зображенням голови Бахуса, ступа мідна німецької роботи 1676 року скринька 1735 роки, колекція старообрядницької школи іконопису XVI-XIX століть. Книжковий фонд музейної бібліотеки складав 13 тис. Томів, з них 10 тис. - іноземних видань.

У 1920-ті роки в музеї була створена меморіальна кімната Т. Шевченка.

На початку 1940-х років в музейних колекціях нараховувалося 20 800 експонатів, утворилося три розділи: природи з підрозділами зоології, геології, мінералогії; історії з підрозділами археології, історії, мистецтва та кімната Т. Шевченка; розділ соціалістичного будівництва.

Під час німецької окупації Черкас нацисти завдали великих збитків музею, в Німеччину вивезено понад 200 одиниць рідкісних зразків зброї, картини та інше. Всього за роки війни було втрачено 4 тис. Експонатів.

1 травня 1944 року музей прийняв перших відвідувачів. 14 грудня 1944 року було відкрито новий розділ експозиції «Черкаси у Великій Вітчизняній війні».

21 липня 1954 року Черкаська міжрайонний краєзнавчий музей був реорганізований в Черкаський обласний краєзнавчий музей.

У 1984 році фонди музею нараховували понад 75 тисяч експонатів, в будівлі музею в Черкасах діяли чотири відділи (відділ природи, відділ історії дорадянського періоду, відділ історії радянського суспільства і відділ образотворчого мистецтва). Крім того, в якості відокремлених структурних підрозділів музею діяли літературно-меморіальний музей І. С. Нечуя-Левицького в Стеблів Корсунь-Шевченківського району, літературно-меморіальний музей І. Л. Ле в Городище, музей історії руху п'ятисотенниць в селі Старосілля Городищенського району.

8 травня 1985 року відбулося відкриття нового приміщення обласного краєзнавчого музею. Проект розробили місцеві архітектори Кондрацкий, Собчук, Фурсенко. Експозиція розмістилася в 25 залах.

У 2013 році працівники музею почали роботи зі створення колекції рушників-рушників (до кінця липня 2016 року розмір колекції перевищила 1300 шт.).

Зараз будівля музею вміщує понад 30 виставкових залів, що займають постійні експозиції та тематичні виставки. Фонди музею складаються з понад 106 000 унікальних експонатів, з яких тільки 12 000 постійно виставляється в складі виставок закладу.

З усіх колекцій музейних експонатів варто виділити збірник шевченківських видань, яка включає в себе більше 330 книг Кобзаря, виданих як за його життя, так і посмертно, видання іноземними мовами та інше. Заклад може похвалитися збіркою старовинних, зоологічними експонатами А. В. Носаченко, археологічної колекцією. Найбільшу історичну цінність має унікальне зібрання предметів козацтва. У нього входить різноманітна козацьку зброю від шабель до фортечних гармат. Справжньою гордістю музею автентичні двері козацького куреня першої половини 18 століття, на яких збереглося традиційне зображення козака Мамая.

Страница в каталоге предприятий: Черкасский краеведческий музей

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Черкасах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: