Свято-Михайлівський собор

Опис:

Православний Свято-Михайлівський кафедральний собор є на сьогоднішній день найбільшим храмом України. Побудований в 1994-2002 роках і названий на честь архангела Михайла.

Розташований в одному з парків міста - Соборному. Храм був зведений у візантійському стилі за проектом і під керівництвом митрополита Черкаського Владики Софронія (Дмитро Дмитрука), який є почесним членом Академії архітектури України. Свого часу працював будівельником, а в період свого служіння звів відомий Свято-Покровський храм у місті Борисполі. Собор зводили на пожертви прихожан. Висота собору становить 74 м, довжина - 58 м, а ширина - 54 м. Святиня здатна одночасно вмістити 12 тисяч віруючих.

Собор - цегляний, за своїм типом - базиліка, зведений на місці зруйнованої і розграбованої поборниками радянського режиму в 30-х роках XX століття Свято-Георгіївської і Свято-Успенську церкву. На місці, де зараз височіє святиня, ще століття тому був цвинтар тодішнього головного кафедрального собору. Захоплює унікальна конструкція храму, який споруджений без єдиної балки, панелі або перемички.

Внутрішнє оздоблення - стелі, стіни, колони - майстерно розписано відомим черкаським художником Миколою Дзвоник. Поблизу встановлено пам'ятник у вигляді ченця, який стоїть на колінах біля розбитого дзвони. Він символізує пам'ять про руйнування всіх міських храмів у 20-30-ті роки минулого століття, а також про жертви сталінських репресій, зокрема черкаського духовенства. Поблизу храму розташований старовинний парк.

У 2003 році, в нововозведённий храм були перенесені мощі мученика Макарія Овруцького і Канівського, який прийняв мученицьку смерть від турків, що напали на Канів в 1678 році.

У 2008 році поряд з храмом почалося будівництво найвищої в Україні дзвіниці заввишки 134 м, яка за проектом митрополита Софронія матиме форму голуба.

Недалеко від собору знаходиться Апарт-готель Драгомир.

Страница в каталоге предприятий: Свято-Михайловский кафедральный собор

Страница в каталоге гостиниц: Апарт-отель Драгомир (Dragomir Apartments)

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Черкасах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: