Пам'ятник Василю Симоненку

Опис:

Пам'ятник з бронзи присвячений відомому українському поетові Василю Андрійовичу Симоненку. Розташований в сквері за будівлею палацу одружень (Будинки Щербини), недалеко від редакції газети «Молодь Черкащини», в якій працював молодий письменник. У 5 хвилинах ходьби від пам'ятника є кімната-музей Симоненко.

Поет-шістдесятник був також кореспондентом газет «Черкаська правда» і «Робоча газета», його антирадянські вірші набули неабиякої популярності серед вільнодумців, хоча і поширювалися нелегально, за допомогою самвидаву.

Пам'ятник - висотою більше 2 м, відтворює образ в динаміці - поет ніби йде нам назустріч. Крило, огортає фігуру, символізує талант, іскру Божу. В основу створення монумента покладені вірші поета «Спади мені дощем на груди» і «Ти знаєш, що ти - людина?».

В кінці 2000-х років проект пам'ятника Симоненко для Черкас авторства скульптора Владислава Димйон підтримали владу і громадськість. 17 листопада 2010 року відбулося урочисте відкриття пам'ятника поету.

З даними монументом пов'язана і скандальна історія, так як відомі архітектори і фахівці звинуватили скульптора Діймона в тому, що він створив два ідентичних монумента - пам'ятник Тарасу Шевченку в Новомиргороді Кіровоградської області та пам'ятник В. Симоненко в Черкасах. Подібність і справді можна простежити не тільки в постатях поетів, а й в композиції. За словами самого автора, він почав роботу над даними монументами практично одночасно, проте створював дві абсолютно різні скульптури. А якась схожість можна пояснити ідентичністю доль цих знаменних для української культури людей.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Черкасах

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: