Оборонна церква та монастир (руїни), Монастирок

Опис:

Оборонна церква та монастир розташовані за 2 кілометри на південь від Бучача, в урочищі Монастирок, поряд із селом Жизномир.

В актах Бучацького монастиря вказується, що монастир збудований у 1600-1606 роках коштом Марії Могилянки, дочки молдавського господаря Єремії Могили, та її чоловіка Стефана Потоцького, воєводи брацлавського, власника міста Бучач. У ті часи Молдавське князівство було у васальній залежності від мусульманської Туреччини та молдавські правителі часто фінансували будівництво православних церков та монастирів в інших країнах, чого вони не могли робити у власній державі. Однак історичні дослідження вказують на більш ранню будову церкви, а саме XV століття.

Монастир складався з церкви Преображення Господнього, келій та оборонної стіни. Кам'яна стіна у плані повторювала конфігурацію гори, де знаходився монастир. З півдня, сходу та півночі обитель додатково захищали схили гори. Вхід до монастиря знаходився у північно-західному кутку оборонних стін.

З півночі, сходу та півдня монастир був захищений природними укріпленнями - схилами височини, що спускаються до русла річки. Західна сторона майданчика монастирського пагорба була підлоговою, найбільш уразливою.

Ймовірно, монастир відігравав роль допоміжного зміцнення на підступах до Бучача. Він також міг використовуватися як сторожовий пункт, звідси за допомогою сигнальних вогнів могли подати сигнал до міста у разі виявлення ворога.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Бучачі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: