Замок Потоцьких, Золотий Потік

Опис:

Золотопотоцький замок – пам'ятник архітектури XVII століття у смт Золотий Потік Бучацького району Тернопільської області. Замок було збудовано воєводою Брацлавським Стефаном Потоцьким. 1672 року замок був захоплений і зруйнований турецькими військами, але швидко відновлений Потоцькими. Потоцькі володіли замком до середини XVIII століття, після чого замком володіли Ольшевські, Стаєвські, а останніми власниками до приходу сюди радянської влади 1939 року був рід Гнішів.

Розташований Золотопотоцький замок на невисокому пагорбі на лівому березі річки Золотий Потік. Замок побудований з місцевого темно-червоного пісковика, квадратний у плані з довжиною стін близько 80 м, заввишки до 10 м і завтовшки до 2 м. Чотири кутові башти були триярусними, п'ятигранними у плані та значно виступали за лінію оборонних стін. Ширина граней веж складала 12-14 м. Замкові стіни та вежі прорізали бійниці. Надбрамна вежа, квадратна в плані, триярусна, була з північно-східного боку. У першому ярусі був арочний проїзд на територію замку, у другому та третьому ярусі розташовувалися житлові приміщення. Надбрамну вежу із внутрішнього боку прикрашав герб Потоцьких – Пілява. Замок оточували глибокий рів, заповнений водою, та земляні вали.

 До теперішнього часу збереглися в непоганому стані 3 кутові вежі (крім західної), надбрамна вежа і майже повністю стіни. Палац перебуває у напівзруйнованому стані.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Бучачі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: