Кривченський замок

Опис:

Кривченський замок (руїни) розташований у селі Кривче Борщівського району Тернопільської області. Він є пам'яткою архітектури, оборонною фортифікаційною спорудою, археологічною пам'яткою і туристичним об'єктом державного значення. Входить у склад Національного заповідника «Замки Тернопілля».

Село Кривче Долішнє, або як ще його називають Нижнє Кривче, розташоване у ярі річки Циганки, яка бере початок поблизу від села Лосяч та на шляху до села пропливає через село Цигани, від якого й отримала назву, далі через села Мушкатівку, Волківці і Сапогів.

Перша писемна згадка про село Кривче датується 1530 роком. Важливим етапом у розвитку села стало будівництво оборонного замку на вершині гори та поступове заселення прилеглих територій. Зведення замку було розпочато у 1639 році магнатами Контськими. За обороноздатністю замок у Кривче був одним з найкращих із замків того часу на Східному Поділлі. Він мав розвинуту систему сухих оборонних ровів з трьох сторін — західної, південної і східної. З північної сторони крутий схил природного узгір'я на якому розташований замок, утруднював підступи до нього. За планувальною конфігурацією він належить до регулярних, прямокутних замків з наріжними баштами та арсеналом. Замок мав майже квадратну форму з баштами по кутах. З західного боку була влаштована в'їзна брама. В стінах башт знаходилися бійниці, на двох нижніх ярусах з лучковими перемичками, на третьому — ключоподібні бійниці. Закладені отвори бійниць у підвальному ярусі башт дають підстави стверджувати, що первісно рівень поверхні ґрунту був нижчий і башти були чотириярусними. Залишки мурів свідчать про існування прибудованого до західної стіни з боку замкового подвір'я палацу та в'їзної башти зі східного боку.

До нашого часу збереглись лише рештки замкових укріплень

 

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Борщеві

Інші пам'ятки поруч: