Німецька кірха Христа Спасителя

Опис:

Євангелічно-лютеранська кірха Христа Спасителя Німецької євангелічно-лютеранської церкви України - релігійний центр лютеран Бердянська. Будівля кірхи має статус архітектурної пам'ятки державного значення. Зараз це діюча церква, богослужіння проходять російською та німецькою мовами. У кірсі встановлений орган.

Зведення кірхи в Бердянську пов'язано з пояленія в місті німецьких колоністів в XVII столітті. Тоді іноземці запрошувалися для освоєння Північного Причорномор'я, їм роздавали землі і звільняли від податків на 30 років.

Строительсто лютеранської кірхи в Бердянську почалося в 1901 році. Будівництво велося одночасно з будинком громади, розташованому зліва від кірхи, в якому трохи пізніше з'явилося німецьке лютеранство училище. У 1903 році кірху освятили.

У 1920х року, коли церкви були відокремлені від держави радянською владою лютеранська церква Бердянська занепала. У післявоєнні роки в храмі і будинку громади розташовувалася середня школа, а пізніше, будівля була передана Бердянському педагогічному інституту.

З 1997 року починається відродження лютеранської громади в Бердянську. З 2007 року в німецькій кірсі було
відновлено богослужіння.

Страница в каталоге предприятий: Кирха Христа Спасителя

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Бердянську

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: