Свято-троїцька церква, Богуслав

Опис:

Свято-Троїцька церква в м. Богуслав, Київської області - православна церква, що має статус пам'ятки архітектури національного значення. 

Церква на честь Святої Троїці у Богуславі була збудована поруч зі старою дерев'яною, що була зведена у 1739 році. Церква Святої Параскеви П'ятниці, збудована в 1747 році на лівому березі річки Рось, де 27 квітня 1826 року, під час великої пожежі, згоріла. Пізніше її місце було обране для побудови нової церкви.

Будівництво величної святині розпочалося графинею Олександрою Браницькою в 1833 році, але затягнулось майже на 30 років з різних причин. Завершено будівництво було тільки у 1861 році. У наступному році церква була освячена на честь Пресвятої Трійці.

Храм збудовано за проектом невідомого майстра в стилі пізнього класицизму - нетиповому для українських православних храмів. Споруда характерна оточенням колонад, що ведуть на вулицю і площу. Головною частиною храму є ротонда - кругла споруда, оточена колонами і увінчана куполом та складається з двох частин - внутрішньої, якою власне і є ротонда, і зовнішньої, яка складається з абсиди на сході, колонад на півночі і півдні і квадратної дзвіниці зі шпилем на заході. Парадний фасад церкви - чотириколонний портик тосканського ордера.

У Радянські часи використовувалась під склади міндобрив. 

Лише на початку 2000-х років церкву було повернуто громаді Богуслава. У 2008 та 2012 роках проводився зовнішній капітальний ремонт храму.

Страница в каталоге предприятий: Свято-троицкая церковь

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Білій Церкві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: