Дикий Сад

Опис:

Дикий Сад - останки стародавнього кіммерійського міста (городище Білозерському культури), орієнтовний час заселення - 1300-900 років до нашої ери, розташований недалеко від місця злиття Південного Бугу з Інгулом. Нині територія Миколаєва, уздовж берега Інгулу, між Артилерійській, Набережній і Пушкінської вулицями. Недалеко розташований музей суднобудування і флоту.

У цій місцевості сад був закладений адміралом Грейгом під час його керування містом. Назва сад отримав від диких дерев, які не приносили плодів. Офіційно сад називався адміральський, але назва Дикий було народним, тому з часом закріпилася. Сад дуже постраждав під час двох світових воєн. Місцеві жителі в зв'язку з нестачею дров і вугілля вирубали його практично повністю. Після Другої Світової війни від саду залишився пустир, на якому де-не-де росли кущі. Практично в цей же час місце, де знаходився сад було піддано забудові, але назва за місцем закріпилося.

Городище відкрив археолог Феодосій Тимофійович Камінський в 1927 році, регулярні дослідження місцевості почалися з 1990 року. На цьому місці приблизно близько XII столітті до н. е. тому було укріплене поселення (в північній частині розкопаний фрагмент оборонної стіни), одне з небагатьох, що збереглися з часів перехідного періоду від бронзового до залізного віку. На території городища (площа городища становить 3 гектари) археологи розкопали храмове приміщення сонцепоклонників (прото-митраистов). Також розкопали кілька ям, які, по всій видимості, мали ритуальне значення. У них виявлені горщики із залишками їжі, а також кам'яні стріли в формі людини. Деякі з кам'яних артефактів були малоазійського походження.

З 1998 року в Дикому Саду під керівництвом Кирила Горбенка було проведено наймасштабніші розкопки пам'ятника, які стали самими сенсаційними за всю попередню історію досліджень. Були виявлені нові об'єкти оборонні рови, абсолютно нові предмети - псалии, ливарні форми, різноманітні бронзові та кістяні вироби.

Влітку 2008 року на городище був знайдений скарб, що складається з 12 сокир (кельтів). У червні 2009 року в городище в ході проведення досліджень в заповненні рову цитаделі городища був зафіксований кам'яний фундамент другого моста через рів. Ця знахідка є унікальною і остаточно підтверджує той факт, що Дикий Сад був не просто поселенням ремісників, землеробів і скотарів, а регіональним центром кінця ІІ тисячоліття до нашої ери зі складною соціальною організацією. Нові відкриття дозволяють зробити висновок, що Дикий Сад міг бути своєрідною «столицею» території від Дунаю до Дніпра і від узбережжя Чорного моря до півночі сучасних Миколаївської, Одеської та частково Херсонської областей.

Дикий Сад відносять до протополиса, протогосударств, до частини процесу який завершується вже з появою політичної організації держави кіммерійців і скіфів. У Дикому Саду вже є зачатки державності. Що дає нове уявлення про стародавню історію Миколаєва, і в цілому півдня України, і всієї південно-східної Європи.

На думку археологів, складні архітектурні композиції Дикого Саду могли бути виконані людьми, які не просто жили громадою, а мали певну соціальну структуру і майнову диференціацію. Зведення таких споруд вимагало зусиль енергетичних, фінансових і людських. Сама система оборони свідчить про те, що була спрямована на збереження матеріальних цінностей, накопичених завдяки тому, що Дикий Сад займав ключову точку на перетині торгових шляхів. Ці конструкції ідентичні тим, що були в легендарній Троє, оспіваної Гомером. Тобто Дикий Сад є єдиним в Україні археологічною пам'яткою чорноморського міста-порту часів легендарної Трої.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Миколаєві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: