Музей суднобудування і флоту

Опис:

Це єдиний в Україні музей суднобудування і флоту. Створений він у 1978 році і розташований недалеко від центральної площі Миколаєва - Соборної.

З 1794 років Миколаїв став базою Чорноморського флоту і резиденція головного командувача флоту розмістилася в будівлі, де пізніше буде розташовуватися музей. Воно служило канцелярією і житлом головних командирів Чорноморського флоту протягом 1794-1900 років. Ця будівля зараз є пам'яткою історії та архітектури кінця XVIII - першої половини XIX століття. Він побудований в стилі російського класицизму за проектом архітектора П. В. Нейолова.

Після Жовтневої революції в приміщенні був гуртожиток для вчителів Наркомпросу. Згодом тут в різні роки працювали дитячий будинок, ремісниче училище, школа-інтернат. У 1972 - 1978 роках будинок реставрували і тут відбулося відкриття музею (30 липня 1978 року) в День Військово-морського флоту.

Зараз експозиція музею розміщується в 12 залах (Історія суднобудування доніколаевского періоду, Будова вітрильних кораблів, Війни Російської імперії за Причорномор'ї, Кримська війна, Миколаївські верфі до революції, Залізне суднобудування, Велика Вітчизняна війна, Радянські п'ятирічки) і налічує близько 3000 музейних предметів.

Тут зберігаються моделі судів, від перших кораблів до сучасних, фрагменти перших відомих човнів, підняті з вод Чорного моря та річок півдня України, рідкісні карти, фотографії, газети, численні документи, що розповідають про розвиток суднобудування і флоту в гирлі Південного Бугу та Інгулу.

У цьому музеї зібрані унікальні експонати колекції моделей різних кораблів XVIII-ХХ століть. Серед цієї колекції можна побачити модель гарматного фрегата, який першим зійшов з Миколаївської верфі, під назвою «Святий Миколай», знаменитий гарматний бриг «Меркурій», революційний герой-броненосець «Потьомкін», новітній авіаносець «Київ» і багато інших знаменитих кораблі.

У музеї збереглася унікальна колекція старої зброї - XVIII-XIX століть: пістолі, алебарди, мортири і інше.

У залах музею часто експонуються привізні виставки.

Недалеко від музею знаходиться Ресторанно - готельний комплекс Асторія. До послуг гостей ресторан, фітнес-центр і бар, безкоштовний Wi-Fi, парковка. В кожному номері: кондиціонер, ванна кімната з феном, телевізор з плоским екраном. За додаткову плату організовується трансфер від / до аеропорту Херсона.

Страница в каталоге предприятий: Музей судостроения и флота

Страница в каталоге гостиниц: Ресторанно - гостиничный комплекс Астория

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Миколаєві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: