Парк дикої природи «Вільхова балка»

Опис:

Регіональний ландшафтний парк «Парк дикої природи« Вільхова балка », орієнтовна площа 465,5 га, створений на землях Міністерства оборони України, Рішенням Харківської обласної ради від 29.01.2009 року №1098- V за ініціативи та фінансової підтримки Харківського обласного благодійного фонду« Народне Єднання ». Адміністрація парку фінансується і управляється Фондом «Народне Єднання». Парк існує тільки на благодійні пожертви і не має державного фінансування. Це перший подібний проект в Україні, коли регіональний ландшафтний парк створюється, управляється і фінансується громадською організацією. Землекористувачем є Міністерство оборони України, а лісокористувачів є ДП «Новомосковський військовий лісгосп». Територія парку має статус «Природно-заповідного фонду України».

У ландшафтному плані парк являє типовий лісостеповій ландшафт з балковим рельєфом характерним для Харківської області. Природна і наукова цінність даної території, за винятком невеликих цілинних ділянок, це його вторинність. Тобто, територія парку проходить період відновлення після інтенсивного господарської діяльності людини. Парк є науковою лабораторією, де вивчаються процеси відновлення типового для Харківської області природного лісостепового комплексу.

Територія парку складається з п'яти основних частин:

1. лугова частина представлена ​​суходільних і частково низьким лугом з вдруге формуються і цілинними трав'яними формаціями;

2. листяний ліс з переважанням кленово-липових та кленово-ясеневих дібров;

3. Байрачний листяний ліс в центрі луговий частини парку;

4. ділянки з багаторічними насадженнями (лісосмуги, старий військовий сад);

5. водні об'єкти, низинні балкові ставки штучного походження.

У відсотковому відношенні землі парку підрозділяються:

Луга, багаторічні насадження - 64,4%

Землі лісового фонду - 33,9%

Землі водного фонду - 1,6%

У парку проводиться ряд багаторічних науково-дослідних проектів пов'язаних з моніторингом екологічного стану, відновлення природних комплексів парку, а так само моніторинг окремих видів рослин і тварин зустрічаються і живуть на території парку.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Харкові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: