Натальївський парк (Садиба Наталівка)

Опис:

Садиба і паркова зона навколо неї - перлина Харківської області та Слобожанщини. Розташована садиба в с. Володимирівка, в 80 км від Харкова. Поруч знаходиться територія Національного природного парку "Слобожанський".

Знаменитому цукрозаводчику Івану Харитоненко дуже сподобалися ці місця біля річки Мерчик і він вирішив побудувати тут сімейну літню резиденцію, разом зі своїм сином Петром. Будівництво почалося в 1884 році. До цього моменту в с. Володимирівка росли тільки сосни і дуби, багатьом з яких вже тоді було близько 100 років. Харитоненко урізноманітнили місцеву флору унікальними для Слобожанщини видами дерев, вони висадили тут канадські тополі, американські їли, червоні дуби і єдину в Харківській області карельську березу.

На території парку також побудували двоповерховий будинок стилі англійських котеджів. Остаточно будівництво парково-садибного ансамблю закінчилося до 1913 року. Свою назву, як припускають експерти, садиба отримала на честь внучки і дружини власника, які носили ім'я Наталя. У маєтку завжди панувала приємна атмосфера, яка приваблювала сюди багатьох знаменитих особистостей. Тут в гостювали художники Сєров і Петров-Водкін, музиканти Шаляпін і Скрябін, а також письменник Чехов. На жаль, будинок був зруйнований під час Другої світової війни і не зберігся до наших часів. Крім того, на території паркового комплексу були побудовані телеграф, стайня, будиночок керуючого і водонапірна вежа. Вежа виконана в готичному стилі і до сих пір функціонує, забезпечуючи водою жителів Володимирівки.

Будівництвом і проектуванням будівель садиби Харитоненків займався Олексій Щусєв, який також проектував Мавзолей Леніна і Казанський вокзал. На особливу увагу також заслуговує Спасо-Преображенська церква, яка досить непогано збереглася до наших днів. У 2001 році вона була відреставрована і тут почали проводити богослужіння.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Харкові

Інші пам'ятки поруч: