Гора Козача

Опис:

Козача гора - найвідоміша природна пам'ятка Слобожанщини. Висота гори всього лише 60 метрів, але з її вершини відкриваються чудові краєвиди на околиці і долину річки Сіверський Донець. На вершину ведуть кілька облагороджених доріжок, а на верху розгорнута оглядовий майданчик. Розташована Козача гора в 50 км від Харкова, в Коробова Зміївського району.

Історики стверджують, що ці місця були заселені ще 1000 років до нашої ери. Також в народі ходить багато легенд про ці місця. Кажуть, що тут відбулася масштабна битва Добрині Микитовича і Змія Горинича.

Однак відбувалися тут і історично підтверджені події. У 1648 році на горі було закладено Свято-Миколаївський козачий монастир. Він був притулком для поранених козаків і літніх людей, які вже не могли нести військову службу. 1788 року Катерина II наказала знищити монастир, тому що, за чутками, козаки вели розбійницький промисел і грабували купців, які проходили в цих землях. Коли монастир був оточений козаки кидалися в воду зі скелі, що б піти від переслідувачів вплав, але ніхто з них не вижив. Зараз від монастиря залишилися руїни.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Харкові

Інші пам'ятки поруч: