Атомні Борки

Опис:

Покинуте місто Борки розташований в Харківській області, між двома мальовничими річками - Джгун і Мжа.

Місто було засноване в 1659 році, недалеко від змішаних лісів і білосніжних пляжів біля річок. У 1888 році це місце стало широко відомо через трагедію - тут сталася катастрофа імператорського поїзда, в результаті якого загинуло 20 осіб, проте, перші особи, які подорожували в цьому поїзді не постраждали.

Кажуть, що незадовго до катастрофи імператорського поїзда, в 1873 році, в Бірках сталася аварія метеорита. Метеорит впав в ліс і на місці його падіння утворилося озеро. На дні озера лежали дивні камені, що випромінювали червоне свічення. У ці місця навіть відправлялися кілька дослідницьких експедицій, що б вивчити "Борковський метеорит": одна - практично відразу після аварії, інша - в 1969 році. Додатково інтерес до пригоди додали аномальні події, які почали відбуватися в місті збільшилася кількість самогубств серед місцевих жителів, а ще стали пропадати худобу і люди, в тому числі і кілька учасників наукової експідіціі. Вивчення аномальної місцевості припинилося, після розвалу Радянського Союзу, а вченим так і не вдалося розгадати таємницю "червоного озера". Згодом дно озера замулилося, світіння каменів припинилося, та й саме озеро зникло.

У 1980-х роках в Бірках рашілі побудувати Атомну електростанцію, що б замінити звичайні ТЕЦ, що працюють на вугіллі. Бірки повинні були стати мощьних енергетичним центром з розвиненою інфраструктурою, подібно до того, яким був свого часу Прип'ять. Будівництво нової станції в Бірках мало розпочатися в 1988 році, до цього часу тут провели всі необхідні підготовчі роботи і навіть побудували кілька висоток для проживання атомників. Однак в 1986 році сталася аварія на на Чорнобильській АЕС і уряд ввів заборону на будівництво атомних об'єктів на відстані ближче ніж 30 кілометрів від великих міст. Харків же знаходиться в 26 км від Борок, тому будівництво АЕС було заморожено, а новобудови залишилися порожніми. Зараз це місце дуже популярно серед екстремалів та любителів постапокаліптичних пейзажів.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Харкові

Інші пам'ятки поруч: