Церква Святого Михайла, Ужок

Опис:

Церква Святого Михайла або Михайлівська церква в селі Ужок Великоберезнянського району Закарпатської області - дерев'яна церква Мукачівської і Ужгородської єпархії Української православної церкви. Ще на початку XX століття такі церкви перебували майже в кожному селі верхньої течії Ужа. Зараз збережено п'ять, але три були перекритим залізом.

У 2013 році церква св. Михайла в селі Ужок була включена в список Об'єктів всесвітньої спадщини ( "Дерев'яні церкви Карпатського регіону на території Польщі і України").

Храм архангела Михайла є пам'ятником дерев'яного зодчества бойківського архітектурного стилю. Розташований на виступі високого пагорба і своїми лаконічними формами він прекрасно вписується в навколишній село Ужок гірський ландшафт. Три квадратних в плані зрубу визначили композицію його обсягів, де домінанта належить середньому, верх якого має два квадратних в плані залома і шатрове завершення. Верх над вівтарем зроблено більш низьким і з одним заломом. Над бабинцем влаштована невелика дзвіниця, яка по висоті набагато перевищує вівтарний верх, проте нижче центрального, що позбавляє маси храму нерухомості і вносить в його загальну композицію елемент динаміки і мальовничості

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Буковці

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: