Музей книги та друкарства (Луцька брама)

Опис:

Музей книги і друкарства в місті Острог створений як відділ Острозького краєзнавчого музею, в 1985 році. Музей розташований у пам'ятці оборонної архітектури національного значення - Луцької надбрамної вежі середини XVI століття.

Основу експозиції музею склала книжкову колекцію, яка пов'язана з діяльністю Братства імені князів Острозьких. Це суспільство опікувалася реставрацією замку князів Острозьких, планувалося створити в його стінах історичний музей і бібліотеку. Перші цінні експонати з'явилися в 1910 році, коли в древлехранилище Братства надійшла Острозька Біблії 1581 року і ще 9 рукописних книг і стародруків.

Колекція книг активно поповнювалася в період з 1970 по 1990 роки. У ці роки музей активно співпрацював з фондами великих бібліотек Києва, Харкова, Львова; проводилась закупівля цінних екземплярів у жителів Острога, книжкових крамницях.

Сьогодні колекція музею книги і друкарства в Острозі налічує 4900 книг, які є експонатами основного музейного фонду, в тому числі майже півтори тисячі старовинних видань XVI-XVIII століть і близько 150 рукописів XVI-XXI століть.

Музей оснащений в Луцькій вежі, яка в XVI столітті мала важливе оборонне значення. Вежа була центральною ланкою в оборонній системі міста і являє собою рідкісний зразок оборонної споруди - барбакана (barbecana лат. - зовнішнє укріплення міста або фортеці).

Страница в каталоге предприятий: Музей книги и книгопечатания

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Острозі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: