Ягорлицький лиман

Опис:

Ягорлицька лиман - мілководна затока в Чорному морі. Розташований він між Кінбурнської косою і півостровом Ягорлицька кут. Залив омиває узбережжі Миколаївської (Очаківський район) та Херсонської областей (Голопристанський район).

Назва затоки походить від тюркського "Гяурлик", що в перекладі означає: "дорога невірних". Справа в тому, що запорожці на берегах Ягорлицької затоки добували сіль і часто турбували турків.

Довжина Ягорлицької затоки 26 км, ширина біля входу в Тендрівська затока 15 км. Замерзає затоку тільки в суворі зими. Від Чорного моря затоку частково відділений островами Довгий і Круглий. Ягорлицька затока глибоко врізається в Кінбурнській півострів; від Дніпровського лиману він відділяється вузькою (від 4 до 9 км) смугою морських наносів піску. У багатьох місцях дно затоки вкрите мулом і поросло Кушіро і камки (довга стрічкоподібна трава, яка росте з дна).

Напрямок течій в Ягорлицькій затоці непостійна і змінюється в залежності, як від вітрів, так і від течій, в Чорному морі, які направляються з Дніпровського лиману.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Очакові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: