Львівська цитадель

Опис:

Цитадель у Львові – фортифікаційні споруди поблизу центру міста, а також назва місцевості, де вони розташовані. Львівська цитадель знаходиться на узгір'ї, яке утворили три невеликі гори — гора Шембека (Вроновських), гора Познанська (Пелчинська) та Жебрацька (Калича, тобто злиденна) гора.

Протягом 1852—1854 років було збудовано головний корпус казарм, дві квадратні у плані вежі, чотири вежі Максиміліана (дві великі з діаметром 36 метрів на північ від казарм, і дві менші з внутрішнім діаметром 18 метрів).

Підступи до цитаделі було укріплено трьома системами траншів на відстані 1,3 км від центру цитаделі. У 1888 році було збудовано 9 допоміжних фортів у радіусі 4 км від цитаделі. У 1912—1914 на 8 км від цитаделі було збудовано ще 11 фортів: Грибовичі I та Грибовичі II, Дубляни, Лисиничі, Сихів, Зубра, Сокільники, Скнилів, Рясне, З'явленська гора.

Під час Першої світової та Другої світової воєн зміцнення у бойових діях не використовувалися. Тут розташовувалися казарми австро-угорських (до 1914, пізніше 1915—1918), потім російських (1914—1915), польських (1918—1939), радянських військ (після 1944).

Зміцнення цитаделі, що збереглися, складаються з триповерхової будівлі казарм (розташованої на осі схід-захід) і шести веж. Дві масивні, квадратні у плані вежі із зубчастим аттиком, фланкують із торців корпус казарм. Ще чотири вежі Максиміліана розташовані на південь і на північ від казарм на невеликій відстані один від одного. Всі будівлі Цитаделі збудовані з червоної цегли, а портали та водозливи - з тесаного каменю.

 З 1990-х років центральний корпус використовують банк та інші установи, а оточуючі його вежі є складами або не використовуються. З 2007 року вежа № 2 («вежа смерті» - найбільш охоронюване приміщення для знищення військовополонених) переобладнана в п'ятизірковий готель із рестораном «Citadel Inn»

Страница в каталоге гостиниц: Отель Citadel Inn Hotel & Resort

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Львові

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: