Будинок Блажкова

Опис:

Будинок Блажкова в Херсоні – одна з чудових архітектурних пам'яток міста. Будівля була збудована у 1909 році, за проектом одеського архітектора Пауль Клейн. Хазяїном будинку був міський голова Микола Іванович Блажков.

Вже в ті часи цей будинок називали замком, його розкіш вражала мешканців та гостей міста. Він збудований у стилі неоготика, з елементами романтичного стилю. Над основною композицією ніби запанувала вежа. Будівля прикрашає багато ажурних елементів. Розташування будинку теж дуже вдало. Парадний вхід будинку виходить на Олександрівський парк (зараз Шевченківський парк), а з вежі відкривається чудовий краєвид на Дніпро.

З будинком Блажкова пов'язано кілька загадкових подій. Деякі з них так і залишились нерозгаданими.

Так, у 1911 році тут прогримів вибух, внаслідок якого виникла пожежа, яка ледь не зруйнувала будівлю. Хто був організатором вибуху, з якою метою він був улаштований, досі невідомо. За однією з версій, пожежа сталася від мимовільного вибуху мисливських набоїв, що зберігалися в сейфі в приміщенні вежі.

Ходили чутки, що до справи причетний сам міський голова Херсона, адже в один із періодів своєї біографії він активно підтримував та пропагував революційні ідеї. Але, як би там не було, справа невдовзі після пожежі була закрита через відсутність доказів.

Ще одна подія, пов'язана з будинком, торкнулася всіх мешканців південного міста. Справа в тому, що якийсь час тут орендував кілька кімнат першого поверху для своєї канцелярії віце-консул Великобританії Е. Каруана. Він відомий як людина, яка причетна до розкрадання коштів з міської скарбниці. Також на свою Батьківщину він «прихопив» із Херсона цінну колекцію історичних реліквій.

Наразі в цьому будинку розташована Херсонська музична школа №1.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Херсоні

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: