Кар'єр в Старих Кодаках

Опис:

Недалеко від міста Дніпро, в населеному пункті Старі Кодаки знаходиться невеличке мальовниче кар'єр.

Старі Кодаки мають дуже вигідне стратегічне розташування, тому в 15-16 століттях тут була фортеця і часто відбувалися битви за захоплення територій. У перекладі з тюркської мови "кодак" означає "гірське поселення". Навколо цього місця ходить безліч легенд. Так, наприклад, деякі стверджують, що в Кодаках перебувала найвеличніша і могутня фортеця України. Саме поселення, дійсно, було недоступне для ворожих атак. Тут була побудована земляна чотирьох бастіонна фортеця, оточена глибоким і широким ровом. Також тут виявлено безліч потайних ходів, що ведуть до берега річки Дніпро, які, в разі необхідності, давали можливість швидко покинути фортецю. Вивчення таємних ходів і споруд ведуться археологами досі.

З 1656 року в Кодаках була заснована козацька слобода "Старі Кодаки". Визвольним рухом і арміями козаків керував тоді Іван Богун. В цей же час на території фортеці з'явилися перші козаки-лоцмани, які допомагали кораблям долати пороги Дніпра.

Після підписання Прустского світу, в 1711 році фортеця в Старих Кодаках фактично припинила своє існування і була практично повністю зруйнована вщент.

З 1940х років тут проводився видобуток граніту, а після його закінчення в Старих Кодаках з'явився кар'єр. Його глибина в деяких місцях досягає 40 метрів, хоча дайвери стверджують, що цей показник в два рази більше. Вода в кар'єрі дуже чиста і прозора.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Дніпрі

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: