Український народний дім

Опис:

Український народний дім в Чернівцях - це духовний центр української культури в Буковині. Будівля Українського народного дому розташувалося по вулиці Українській, недалеко від Кафедрального собору Святого Духа.

 На фасаді указу дата 1884 - рік заснування українського товариства «Народний дім». Двоповерхова будівля для нього було побудовано в 1899 році. Українська громада в Чернівцях завжди була однією з найбільших. До кінця XIX століття вона поступалася за чисельністю тільки єврейської.

Перед Першою світовою війною на Буковині з'являються активні тенденції відродження української мови і національної ідентичності буковинських русинів, які усвідомили своє ставлення до українського народу. Вперше ідея про заснування товариства «Народний дім» була озвучена в 1875 році на одному із засідань товариства «Руська Бесіда». Зареєстрували його лише через майже 10 років. Після створення суспільства ключовим стало питання про створення власного будинку для нього, тому в жовтні того ж року серед українців починається активний збір коштів на його будівництво. На будівництво Народного дому пожертвував кошти бургомістр Антон Кохановський, буковинський митрополит Аркадій (Чуперковіч). Українські академічні художники Юстин Пігуляк і Микола Івасюк погодилися намалювати по картині для лотерейної продажу на користь Українського дому. Юрій Федькович пожертвував свої кращі драматичні твори.

У період перед Першою світовою війною в Чернівцях практично всі українські товариства розміщувалися в стінах Українського дому. За часів революції на його базі формується громадська український національний рух.

У 1940 році Український дім був закритий радянською владою, а в його будівлі розміщуються різні держустанови.

Знову свою діяльність Український народний дім відновлює лише після здобуття Україною незалежності.

Будівля Українського народного дому збудовано в класичному стилі. Головне його прикраса - різноманітна ліпнина над віконними прорізами і під дахом будівлі. Фасад пофарбований в два кольори: помаранчевий і ніжно-бежевий, дах - сірого кольору. Будівля є пам'яткою архітектури місцевого значення.

Страница в каталоге предприятий: Украинский Народный Дом

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Чернівцях

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: