Старофлотські казарми (Краєзнавчий музей)

Опис:

Старофлотські казарми - частина комплексу будівель Адміралтейства, який був побудований в середині XIX століття за проектом К. Акройд для морського відомства. Будинки казарм споруджені в 1850 році за проектом архітектора К. Акройд в стилі класицизму. Приміщення призначалися для матросів флотських екіпажів. У кожному з трьох будівель Старофлотських казарм розміщувалося від 1200 до 2000 осіб. У 1863 році комплекс був переданий Олександрівської чоловічої гімназії, яка розміщувалася тут до революції. Після Другої світової війни в західному будівлі розмістився будівельний технікум, а два інших перейшли у відання військових.

У 2012 році на території Старофлотських казарм почалося створення музейного містечка. В головний будинок переїхав Миколаївський краєзнавчий музей, раніше розміщувався на території костелу Св. Йосипа. Музей був створений в 1803 році на основі кабінету рідкостей при штабі Чорноморського флоту, де були зібрані різні знахідки з території Причорномор'я і портів маркіза де Траверсе, в зв'язку з необхідністю зберігання знахідок пошуки яких почалися ще в вересні 1792 року, коли перший громадянин міста М. Л. Фалєєв направив групу матросів в Ольвію на «пошуки старовини». Вони склали основу колекції, яка зараз налічує вже понад 160 тис. Експонатів. В експозиції, зокрема, представлені предмети, знайдені під час археологічних досліджень Ольвії, інструменти Київської Русі, зброя козацтва. Музей є одним з найперших музеїв старожитностей в Україні.

До 1806 року це був єдиний музей, куди привозили все археологічні знахідки Новоросії.

У 1838 році адміралтейство міста побудувало для експозицій спеціальний павільйон. В середині XIX століття багато експонатів послужили підставою для відкриття музеїв в Одесі, Керчі, Херсоні та інших містах.

У 1856 році, після поразки Російської імперії в Кримській війні, і як наслідок умов мирного договору, штати флотських установ в Миколаєві відчутно скоротилися. Під ліквідацію потрапив і кабінет рідкостей. Таким чином, колекції цінностей залишилися без належної уваги і перейшли до фондів і архіви різних міських установ.

15 грудня 1913 року ініціативною групою любителів-краєзнавців під керівництвом Сергія Івановича Гайдученка на базі постійного поповнення знахідок було відкрито Миколаївський природно-історичний музей. Його розмістили в приватному будинку І. Заславського, що знаходився на розі Великої і Малої Морської. Основою експозиції стала колекція Е. П. Францева, більше 40 років збирав предмети зоології, ботаніки, мінералогії, яку після його смерті спадкоємці пожертвували на користь міста. Фонди музею значно поповнилися за рахунок предметів з розкопок в Ольвії і приватних колекцій.

У 1920 році музей став називатися історико-археологічним. З 1929 до 1936 року він перебував в будинках Гауптвахти і Адміралтейського собору. Вже перед початком Другої світових воєн музей розмістився в будівлі на вулиці Декабристів.

У період окупації з 1941 по 1944 рік музей був майже повністю зруйнований. Проте, його експозиція функціонувала і в період окупації.

Уже в 1950 році музей поповнився різними рідкісними експонатами, повністю відновлений і святкував своє відкриття, вже як Обласний краєзнавчий музей. Всі післявоєнні роки аж до 2012-го музей знаходився в стінах невеликого приміщення, що належить до комплексу римсько-католицького костелу святого Йосипа. Тому працювали тільки два виставкові зали. І це при тому, що збір музейних предметів тривало і щорічно фонди музею поповнювалися на 3-4 тисячі експонатів.

З 2012 року розміщується в пам'ятнику національного значення «Старофлотські казарми».

Миколаївський обласний краєзнавчий музей є значним музейним об'єднанням. До його складу (крім основного) входять: Музей суднобудування і флоту, музей «Підпільно-партизанського руху на Миколаївщині в роки Великої Вітчизняної війни», Очаківський військово-історичний музей ім. А. В. Суворова, Первомайський краєзнавчий музей, музей «Партизанська іскра» в селі Кримка.

У музеї зібрано вже понад 300 000 експонатів, з яких половину складають предмети старовини. Серед них предмети античності з Ольвії, інструменти Київської Русі, зброя козацтва та багато іншого. Колекція музею постійно поповнюється за рахунок випадкових знахідок городян.

Поруч з музеєм розташована Готель Інгул. Готель надає широкий комплекс послуг: ресторан, бар, конференц-зал, салон краси, оздоровчий центр (басейн і сауна), парковка автотранспорту (цілодобова) - все для вашої успішної роботи і приємного відпочинку. 

Страница в каталоге предприятий: Николаевский областной краеведческий музей

Страница в каталоге гостиниц: Гостиница Ингул

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Миколаєві

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: