Печерне місто Чуфут-Кале

Опис:

Чуфут-Кале (кримськотат. Çufut Qale) або Кирк-Ор (кримськотат. Qırq Or) - середньовічне місто-фортеця в Криму, родова фортеця відомої кримської правительки Джаніке, розташована на гірському плато за 2,5 км на схід від Бахчисараю.

Скелясті схили досить круті, лише з одного боку до плоскої вершини прокладено пішохідну стежку. Найвища точка – 581 м.

Вперше фортеця згадується в 1254 як Кирк-Єр (кримськотат. Qırq Yer), що з тюркської перекладається як «сорок замків»

Імовірно, на місці Кирк-Ора існувало візантійське місто, яке виникло приблизно в V-VI століттях як укріплене поселення на кордоні візантійських володінь. Є версія, що його зміцнення будувалися візантійськими інженерами у два етапи (між 530/550 та 560/580 рр.) для захисту стратегічно важливих дефіле Мар'ям-Дере та Ашлама-Дере, та посилення оборони далеких підступів до Херсонесу, проте прямих згадок міста до 1253 не існує

В даний час більша частина Чуфут-Кале знаходиться у руїнах. У західній, найдавнішій його частині збереглися численні вирубані в печерах господарські приміщення, руїни мечеті та мавзолей дочки золотоординського хана Тохтамиша Джанике-ханим 1437 будівлі. Також добре збереглися дві кенаси (караїмські молитовні будинки) та одна житлова садиба, що складається з двох будинків. Кенаси реставруються караїмською громадою, а в житловій садибі розташована експозиція, яка розповідає про культуру караїмів.

У східній частині міста знаходилося безліч житлових будинків, а також монетний двір, що не зберігся до наших днів, де карбувалися кримські монети.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Бахчисараї

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: