Асуанська гребля

Опис:

Запоріжжя відомо греблею Дніпровської ГЕС. Але мало хто знає, що саме на запорізькій землі всього в декількох кілометрах від знаменитого ДніпроГЕСу, було розпочато будівництво найвідомішою греблі Єгипту - Асуанської.

Асуанська гребля, що іменувалися «пірамідою ХХ століття» і «новим чудом Єгипту», відома, напевно, кожному. Її зведення в другій половині ХХ століття докорінно змінило життя самого Єгипту, на довгі роки перекроїв політичну карту Близького Сходу і стало знаковим для всієї сучасної світової історії.

Події, які передували зведенню Асуанської ГЕС, ледь не спровокували збройний конфлікт наддержав - ХХ століття США і СРСР. А освіту в результаті її будівництва озера Насера ​​поставило під загрозу безцінні архітектурні пам'ятки світової спадщини людства. Уберегти їх від затоплення вдалося лише завдяки втручанню ЮНЕСКО, яка почала в 1960 році безпрецедентну міжнародну кампанію з порятунку спадщини древніх цивілізацій. Зібрані в результаті цієї кампанії кошти дали можливість перенести із зони затоплення на більш високі ділянки 24 пам'ятника кушской, нубійської і єгипетської культур, врятувати легендарний храм Ісіди острова Філе і зберегти для нащадків знамениті висічені в скелях давньоєгипетські храми Абу-Симбела.

Будівництво висотної Асуанської греблі дозволило Єгипту остаточно приборкати Ніл, вирішивши проблему повеней, які переслідували єгиптян протягом усього обчислюється тисячоліттями історії. Мережа виникли завдяки дамбі і Асуанської ГЕС зрошувальних каналів повністю змінила сільське господарство країни: гідровузол поблизу Асуана забезпечив цілорічну судноплавність Нілу, дав Єгипту 10 мільярдів кВт год електроенергії на рік.

І все це навряд чи було б можливо, якби не будівництво Асуанської греблі серед скель на Старому Дніпрі в районі Вирви. Точніше - її зменшеної копії (в 50 разів), остаточно переконала єгипетське уряд Насера ​​в перевагах зведення висотної греблі по проекту, запропонованого інститутом «Гідропроект».

За словами запорізького краєзнавця і автора книг про історію запорізького краю Юрія Вилинова, даний проект Асуанської ГЕС спочатку передбачав зведення кам'яно-накидною греблі з місцевого матеріалу, проте, представники арабської держави сприйняли його з певним скепсисом. Тому на березі Дніпра, в місті, вже прославився на весь світ спорудою ДніпроГЕСу, був побудований дослідно-демонстраційний зразок майбутньої греблі. Вивчивши місцевість, на якій планувалося зведення гідровузла в Єгипті, відшукали схожий за характеристиками ділянку. Він знайшовся навпроти острова Хортиця, на території, де зараз працює Запорізьке кар'єроуправління. Тут і прийняли рішення побудувати зменшену копію Асуанської ГЕС, точніше - одного з її прольотів, щоб мати можливість наочно продемонструвати «поведінку» майбутньої греблі в реальних умовах. Створення на території Запорізького кар'єроуправління макета Асуанської греблі зайняло близько 2 років і було завершено в 1959 році. На зведеної моделі кілька місяців проводилися випробування, під час яких фахівці, які мали зводити греблю в Єгипті, коректували свої ідеї. У січні 1960 року був даний офіційний старт будівництву Асуанської греблі в Єгипті.

Сьогодні про існування цього унікального об'єкта на березі Дніпра знають навіть не всі професійні енергетики. А для любителів історії його відвідування може стати небезпечним для життя. У буквальному сенсі слова: збереглася до наших днів в Запоріжжі модель Асуанської ГЕС знаходиться на території діючого підприємства - Запорізького кар'єроуправління, де цікавий турист ризикує потрапити не тільки під колеса багатотонної БілАЗа, але і виявитися в зоні проведення вибухових робіт, які періодично здійснює підприємство, що спеціалізується на видобутку граніту.

Тому проводити екскурсії до місцевої Асуанської греблі самостійно представники керівництва Запорізького кар'єроуправління настійно не рекомендують. Тому найкращий спосіб познайомитися з греблею, що дала старт будівництву знаменитої Асуанської ГЕС, - звернутися за офіційним дозволом на відвідування об'єкта в адміністрацію підприємства. Тим більше, що без допомоги «провідників» відшукати цю споруду досить непросто. У суху погоду на території навколо «Асуанської греблі» лежить величезний шар пилу, а під час (або після) дощу - шар бруду. Спуск дуже крутий, тому потрібна відповідна одяг і особливо взуття. Формально в'їзду на територію кар'єра немає, але реально дорогу активно використовують для під'їзду до Дніпра і до дач, розташованим неподалік.

Значна будова греблі, нині знаходиться безпосередньо за одним з діючих цехів кар'єроуправління, практично не постраждала від часу: тисячотонні бетонні конструкції не мають видимих ​​ушкоджень і тріщин, а металеві частини практично не зазнали корозії. Як греблі цей об'єкт вже давно не використовується: на місці каналу, по якому подавалася вода, височіють гори відпрацьованого матеріалу, і бурхливі струмені дніпровських вод, що прориваються між його гранітних «берегів», можна тільки уявити. Проте, будова справляє дуже значне враження і пригнічує своєю міццю.

А ось будь-якого особливого статусу у об'єкта немає. І пам'ятних табличок спорудження, з якого почалося будівництво знаменитої Асуанської ГЕС, теж не має.

Страница в каталоге гостиниц: Отель Театральный

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Запоріжжі

Інші пам'ятки поруч: