Підземелля Василіанського монастиря

Опис:

Районний центр Умань (Черкаська область) має багату історико-архітектурну спадщину. Перші згадки про підземні катакомби на території сучасного міста датуються XVII століттям. Підземелля наскрізь просякнуті історичними фактами, деякі з них навіть досвідчені історики досі ведуть полеміку. Є припущення, що підземні ходи почали будуватись задовго до XVII століття. Процес тривав 2-3 століття. Тоді метою місцевих жителів було порятунок від набігів кримських татар та турецьких султанів, вони надовго йшли під землю з усім скарбом, худобою та возами. Ходи розгалужувалися радіально та мали кільцеве з'єднання.

Центром підземелля вважається колишній уніатський Василіанський монастир, який був збудований у 1764-1784 роках. Виявлено підземні печери були лише у ХІХ столітті, які детальне дослідження розпочалося 30-ті роки ХХ століття. Під будинком знайшли цілий підземний поверх із коридорною системою та багатьма кімнатами. Стіни, викладені з дикого каменю, мають товщину 1,5 м. Підземелля по периметру проходить під стінами монастиря – там колись були військові склади. А вже звідти і почалося копання "підземного міста". Величезна кількість обвалів у старій частині міста - "Раківці", на місці ратуші, нинішнього ринку та церкви, відкривало величезні тунелі з арками, кам'яними стінами.

Зараз потрапити до Уманських підземелля можна лише у складі екскурсійної групи, за попереднім записом. Екскурсії по підземеллях Василіанського монастиря почали організовувати лише у 2016 році.

Страница в каталоге предприятий: Подземелья Василианского монастыря (экскурсии)

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири в Умані

Відео про це місце:

Інші пам'ятки поруч: