Костел Пресвятої Трійці

Опис:

Костел Пресвятої Трійці (Троїцький костел) в Микулинцях - культовий пам'ятник барочної архітектури на Тернопільщині. Це один з найстаріших храмів, що збереглися в місті.

До будівництва нинішнього, мурованого костелу, на його місці був дерев'яний храм Іоанна Хрестителя. Костел Пресвятої Трійці у Микулинцях почали будувати в 1761 році, закінчили будівництво до 1779 року. Керував будівництвом архітектор серпня Мошинський, який був онуком другої дружини коронного гетьмана Юзефа Потоцького, - Микулинець Людвіки Потоцької. Сам Август був родом із Саксонії, тому при будівництві костелу в Микулинцях, за зразок було взято католицький костел при королівському палаці в Дрездені архітектора Гаетано Кьявері.

У 1780 - 1785 роках прихід в Микулинцях обслуговували ченці Чину отців-місіонерів св. Вікентія, в кінці 18 століття через закриття монастиря новою владою, костел став парафіяльним.

Протягом 1799 - 1816 років в приході відбулося багато змін: ремонт храму після сильної бурі, зміна священика, встановлення нових дзвонів. У роки війни костел був повністю залишений і закритий.

У 1989 році відновлений прихід Трійці Пресвятої, яка тепер входить до складу Чортківського деканату Львівської архиєпархії. Також проведено частковий ремонт костелу.

Костел Пресвятої Трійці у Микулинцях має багатий архітектурний декор. Фасад прикрашений бароковими елементами з пишними деталями. Завершується будівництво невеликим куполом у вигляді намету. У нішах встановлені кам'яні скульптури і вази.

Всередині костелу один головний і чотири бічні вівтарі, які були встановлені в 1779 році з дерева і мармуру.

Костел орієнтований з півночі на південь і розташований на одній осі з комплексом Микулинецького замку.

Мапа:

Дивиться також:
Готелі та квартири у Тернополі

Інші пам'ятки поруч: